Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Перед своєю загибеллю Сонце перетворить Пояс астероїдів у фантастичні космічні хмари

Перед своєю загибеллю Сонце перетворить Пояс астероїдів у фантастичні космічні хмари

Процес перетворення Сонця в наднову, який може статися приблизно через 5-6 млрд років, буде відбуватися дуже барвисто та ефектно для всієї нашої Сонячної системи. Поясу астероїдів не доведеться згоріти в полум'ї зірки, замість цього він «миттєво» - всього за мільйон років — розпадеться в пил. Це буде фантастичне видовище, коли простір навколо Сонця заповнять космічні хмари, але людство цього вже не побачить.

Причина загибелі астероїдів в ефекті Ярковського-О'Кіфа-Радзієвського-Паддака (YORP), досить складне явище, в якому розбиралася група вчених. У дуже спрощеній формі воно полягає в тому, що по мірі нагрівання від світла зірки, астероїди будуть накопичувати теплову енергію, яка потім буде хаотично вириватися назовні. Це спровокує таке ж хаотичне прискорення, яке змусить космічне тіло коливатися, зіб'є його з орбіти та скине на Сонце.

Ефект YORP ми можемо спостерігати й зараз, на прикладі астероїдів, що падають на Сонце, але він виражений слабо, тому що зірка світить рівномірно. Однак через 5 млрд років, напередодні перетворення у наднову, світіння Сонця зросте в 1000-10000 разів. Астероїди почнуть перегріватися так швидко, що будуть розвалюватися ще в польоті, перетворюючись на пил. Карликовим планетам це не загрожує, у них велика щільність матеріалу, а ось пухкі, багаті порожнечами астероїди зникнуть дуже швидко, приблизно всього за мільйон років.

Перед своєю загибеллю Сонце перетворить Пояс астероїдів у фантастичні космічні хмари

Пояс астероїдів

Сьогодні, під час спостереження за вже вимерлими білими карликами, астрономи знаходять слабкі сліди металів, яким в зірках нібито нізвідки взятися. Це і є «порох астероїдів», той самий пил, що частково осів після вибуху наднової на останках колишньої зірки. Ефект спостерігається мінімум у чверті випадків, з чого можна зробити висновок, що концентрація астероїдів в різних зоряних системах сильно відрізняється.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки