Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Астероїд, що знищив динозаврів, зіткнувся із Землею під найнебезпечнішим кутом

Астероїд, що знищив динозаврів, зіткнувся із Землею під найнебезпечнішим кутом

Змоделювавши удар астероїда, який майже 66 мільйонів років тому запустив масове крейдове вимирання видів, вчені доказали, що він був нанесений з північного сходу, під кутом майже у 60 градусів.

Вважається, що останню крапку в довгій історії динозаврів поставив астероїд, який майже 66 мільйонів років тому зіткнувся із Землею і викликав глобальні зміни клімату, які привели до вимирання не тільки більшості древніх ящерів, а й більшої частини організмів на суші та в океані. Сьогодні від тієї катастрофи зберігся 180-кілометровий ударний кратер Чиксулуб біля узбережжя сучасної Мексики.

Для вивчення стародавнього кратера по дослідницьким програмам океанського та континентального буріння (IODP та ICDP) організовуються великі міжнародні експедиції, які отримують зразки з дна Атлантики та проводять польові виміри. Дані, зібрані експедицією IODP-ICDP 364, дозволили вченим відповісти на питання про кут падіння астероїда Чиксулуб і вперше змоделювати цю катастрофу в 3D. Про це Гарет Коллінз з Імперського коледжу Лондона та його колеги пишуть в новій статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Новітня інформація про внутрішню структуру кратера дозволила вченим змоделювати різні сценарії падіння астероїда - на швидкості 12 або 20 км/с - і під різними кутами відносно поверхні Землі: 30, 45, 60 та 90 градусів. В результаті автори зробили висновок, що удар був нанесений, швидше за все, з боку північного сходу, що відбилося і в асиметричній будові самого кратера.

Моделювання показало, що зіткнення з 17-кілометровим небесним тілом сталося на швидкості, близькій до 12 км/с, і під кутом 45-60 градусів, який вчені називають найбільш небезпечним. За їх словами, такий варіант призводить до викиду в верхню атмосферу особливо великих кількостей пилу, а також сірки, вуглекислого газу та води, що і спричинило в підсумку глобальну кліматичну катастрофу та масове крейдове вимирання.


Нагадаємо, що зовсім недавно міжнародна група дослідників на чолі з вченими-геологами з німецького Інституту Альфреда Вегенера представила незаперечні докази того, що давня Антарктида була не брилою льоду, а теплим тропічним лісом.

За матеріалами: Naked Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки