Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

По сусідству з нашою галактикою спалахнув об'єкт з яскравістю більше мільйона Сонць

По сусідству з нашою галактикою спалахнув об'єкт з яскравістю більше мільйона Сонць

Нове ультраяскраве джерело рентгенівського випромінювання прокинулось після 26-річного сну між двома сусідніми від нас галактиками - Великою та Малою Магеллановими хмарами. Це другий найближчий від нас подібний об'єкт з яскравістю понад мільйон Сонць.

По сусідству з Чумацьким Шляхом знаходиться пара карликових галактик - Велика та Мала Магелланові хмари, які з'єднує потік газу - Магелланів міст. У 1993 році в ньому спалахнув та швидко згас яскравий рентгенівський пульсар RX J0209.6-7427. Виходячи з отриманих тоді даних було припущено, що RX J0209.6-7427 є подвійною системою, що містить нейтронну зорю, а також зірку рідкісного Ве-класу, дуже гарячу і яка дуже швидко обертається. Однак уточнити природу джерела тоді не вдалося - воно знаходилося у стані спокою протягом наступних 26 років.

Зовсім недавно група індійських вчених залучила AstroSat, першу в Індії спеціалізовану космічну обсерваторію, щоб розкрити природу джерела. Потужний інструмент здатний працювати в широкому діапазоні хвиль, включаючи м'які та жорсткі рентгенівські промені. AstroSat зареєстрував яскравий рентгенівський «феєрверк» в діапазоні 0,3-80 keV з періодичністю близько 9,29 секунди. Це дозволило класифікувати об'єкт як ультраяскравий рентгенівський пульсар (ULXP).

«Загальноприйнята теорія говорить, що для того, щоб сяяти так яскраво, ULXP повинні бути чорними дірами з акреційними дисками навколо, які й світяться. Однак недавнє відкриття дозволяє припустити, що насправді об'єкти можуть мати всередині нейтронні зорі», розповідає Амар Део Чандра, провідний автор нового дослідження.

Подібні об'єкти виглядають точковими, але під час спалахів випромінюють з яскравістю, порівнянної зі свіченням цілих галактик. Природа цих об'єктів залишається в точності невідомою. Автори дослідження також відзначають, що активність RX J0209.6-7427 постійно зростає. Це може свідчити про те, що його нейтронна зоря отримує додаткову кількість речовини поглинаючи все по сусідству та прискорює своє обертання.


Нагадаємо, що зовсім недавно дослідники з Технологічного університету Вірджинії зафіксували потоки від квазарів з надвеликою потужністю. За словами вчених, за своєю природою вони аналогічні цунамі на Землі. І подібне цунамі від квазарів здатне навіть запобігти зореутворенню.

За матеріалами: Royal Astronomical Society

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки