Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У мережу злили результати тестів супутникового інтернету Starlink від SpaceX Ілона Маска

У мережу злили результати тестів супутникового інтернету Starlink від SpaceX Ілона Маска

Менш ніж два місяці тому компанія SpaceX Ілона Маска запустила бета-тестування проєкту Starlink - супутникової системи для забезпечення жителів Землі глобальним доступом в інтернет. Два дні тому на ресурсі Reddit з'явилися перші виміри якості зв'язку нового супутникового інтернету.

У своїх публічних виступах Ілон Маск неодноразово заявляв, що після повноцінного запуску системи, Starlink зможе забезпечити швидкість до 1 Гбіт/с при затримках від 25 до 35 мілісекунд. При цьому він застерігав, що на етапі початкового тестування мережі можуть бути істотні відхилення від цих цільових показників, через те, що на орбіті знаходиться поки занадто мало апаратів і все обладнання поки в режимі настройки. Зараз орбітальне угруповання супутників налічує лише 600 апаратів, а за словами Маска, для нормальної роботи мережі потрібно мінімум 780 супутників.

Всупереч угоді про нерозголошення, яку підписували всі, хто отримав від SpaceX наземне обладнання для підключення до сервісу, в мережу потрапили результати вимірів якості з'єднання Starlink зроблені через онлайн-сервіс Speedtest. З них випливає, що мінімальний час затримки сигналу склав 21 мс, максимальна швидкість скачування досягала 45,9 Мбіт/с, а передачі - 10,1 Мбіт/с. Але це для тестувальника, що живе в Сіетлі - це північ США, де мережа вже зараз стабільна.

У мережу злили результати тестів супутникового інтернету Starlink від SpaceX Ілона Маска

Тестування мережі користувачем з Лос-Анджелесу показало значно більшу затримку сигналу - 94 мс. Зате швидкість завантаження виявилася 17 Мбіт/с. В середньому пінг «плаває» в більшості вимірів в діапазоні від 30 до 40 мс. Ці результати відповідають середнім показникам затримки сигналу у традиційних провайдерів, що роздають інтернет по оптоволокну. Тобто в цій частині робота сервісу виявилася дуже близька до заявлених показників. Але ось швидкість передачі даних поки у 20 разів нижче від заявленої. Ймовірно, причина в дуже невеликому поки числі супутників на орбіті та в «вогкості» всього сервісу.

У мережу злили результати тестів супутникового інтернету Starlink від SpaceX Ілона Маска

Головне, що Starlink вже працює, і працює стабільно - ми не знайшли відгуків, в яких тестери скаржилися б на нестабільність зв'язку, і дає цілком бадьорий пінг в цільовому районі - на півночі США. Ймовірно, до моменту виходу із закритого тестування якість зв'язку помітно зросте і сервіс, як і обіцяв Маск, буде цілком конкурентоспроможний стосовно наземних провайдерів.

Вартість же доступу до супутникового інтернету поки не озвучується. Також немає даних у скільки обійдеться покупка призначеного для користувача терміналу. Але президент SpaceX Гвінн Шотвелл обіцяла, що інтернет Starlink буде дешевше, ніж у конкурентів. А за оцінками галузевих експертів, для США та Канади ціна повинна скласти близько $100 на місяць. Для порівняння: багато користувачів розважального порталу Reddit, на якому виклали дані тестів, платять близько $150 на місяць за тариф зі швидкістю приймання даних 10 Мбіт/с.

Повноцінне розгортання системи Starlink намічено на 2027 рік. У SpaceX вже є дозвіл на запуск 12 тисяч супутників, а в жовтні 2019 року компанія запросила додатковий дозвіл на ще 30 тисяч апаратів. SpaceX попередньо оцінювала витрати на реалізацію проєкту Starlink в $10 млрд, чекаючи, що вже в перший же рік роботи система зможе принести дохід близько $30 млрд. Водночас Ілон Маск прямо говорив, що дуже розраховує на високу прибутковість проєкту, бо це необхідно для досягнення цілей в рамках амбіційного плану з колонізації Марса.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки