Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Компанія Aevum представила космічний дрон для виведення супутників на орбіту

Компанія Aevum представила космічний дрон для виведення супутників на орбіту

Американська компанія Aevum представила безпілотний літальний комплекс Ravn X, здатний запускати невеликі супутники на навколоземну орбіту кожні три години. Перший політ космічного дрона в компанії планують здійснити вже у 2021 році.

Компанія Aevum, що займається космічною логістикою, оголосила про створення дешевого та «невибагливого» носія, який зможе забезпечити безперебійну доставку на орбіту невеликих космічних апаратів. Aevum розробляла свій продукт в прихованому режимі декілька років. Нарешті, 3 грудня вона провела офіційну презентацію Ravn X.

Цей автономний комплекс складається з найбільшого у світі безпілотника та ракети-носія, має довжину 24 м і розмах крил 18 м. Його повна злітна маса складає 25 тонн. Безпілотний літак повинен виступати в якості першої ступені. Друга і третя ступені - це ракетний комплекс.

Компанія Aevum представила космічний дрон для виведення супутників на орбіту

Дрон дуже схожий на звичайний літак та і буде літати як справжній літак. Він може злітати з будь-якої злітно-посадкової смуги довжиною в півтора кілометра без необхідності дорогого стартового майданчика. Після того як Ravn X підніметься на висоту 9 - 18 км, буде проведений запуск одноразової ракети-носія з корисним вантажем. На низьку навколоземну орбіту система зможе вивести вантажі масою до 500 кілограмів.

Як заявили представники компанії, їх розробка, на відміну від аналогів, може здійснювати польоти незважаючи на такі змінні, як погодні умови, повітряний рух, пункт призначення на орбіті, вага корисного навантаження, графіки роботи наземної бригади та інші процеси. Це, за їхніми словами, гарантує безперебійний та швидкий доступ в космос.

«Aevum повністю переосмислює доступ у космос. Керівництво США визначило гостру потребу в надзвичайно швидкому виведенні вантажів на низьку навколоземну орбіту. Ми швидше за всіх!», заявив Джей Скайлус, засновник та виконавчий директор Aevum.

Після доставлення вантажу на низьку навколоземну орбіту, безпілотний літальний апарат повинен повернутися на Землю та приземлитися на злітно-посадковій смузі. Передбачається, що нова система дозволить проводити космічні запуски кожні три години.

«Завдяки нашим автономним технологіям, Aevum скоротить час підготовки до запуску з декількох років до місяців, а коли зажадають наші клієнти - хвилин», додав Скайлус.

Компанія Aevum представила космічний дрон для виведення супутників на орбіту

Компанія вже привернула увагу Міністерства оборони США. Передбачається, що першою місією в рамках цієї співпраці стане проєкт ASLON-45 для Космічних сил США. За словами Скайлуса, мета місії - показати, що Aevum може вивести корисне навантаження на орбіту за 24 години або бистріше. У компанії також додали, що вони вже підписали кілька контрактів на суму понад $1 млрд. А перший запуск космічного безпілотника буде здійснений до кінця 2021 року.

За матеріалами: C4ISRNET


Останні публікації

Підпишись на новинки