Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Астрономи опублікували найдетальніше фото сонячної плями

Астрономи опублікували найдетальніше фото сонячної плями

Астрономи опублікували найчіткіше на сьогодні зображення сонячної плями, отримане наземним сонячним телескопом. Фотографія з'явилася на сайті Національної сонячної обсерваторії США. Це лише крихітна частина зірки, але в цій «плямочці» може поміститися вся наша Земля.

Найбільший у світі сонячний телескоп імені Деніела Іноуе (DKIST) Національного наукового фонду США, зробив своє перше і саме детальне зображення сонячної плями. Хоча телескоп ще знаходиться на завершальній стадії будівництва, отримані фото демонструють можливості його дивовижної оптики та чотириметрового дзеркала.

Знімок зроблений 28 січня 2020 року. Сонячна пляма, сфотографована телескопом, настільки велика, що всередину неї може поміститися вся наша планета. Її діаметр становить понад 16000 кілометрів. За словами вчених, якість цієї фотографії приблизно у 2,5 раза вище, ніж у будь-яких інших зображень отриманих до цього. На знімку можна розглянути магнітні структури розміром до 20 км.

На знімку видно смуги гарячого та холодного газу, що виходять з темного центру плями - вони є результатом злиття інтенсивних магнітних полів та киплячих внизу гарячих газів. Сама пляма здається темною через те, що плазма в неї більш холодна, ніж в навколишніх областях, але її температура все одно перевищує 4200 градусів за Цельсієм.

Астрономи опублікували найдетальніше фото сонячної плями

NSO/AURA/NSF

Оптичний телескоп DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope), розташований на вершині гори Халеакала на острові Мауї, Гаваї (на фото зверху). Він оснащений 4,24-метровим головним дзеркалом та системою адаптивної оптики, є найбільшим і найдосконалішим на сьогодні наземним сонячним телескопом. Його будівництво почалося у 2013 році та буде завершено до 2021 року, в цілому на проєктування і створення обсерваторії пішло два десятиліття.

Оптичний телескоп DKIST всередині

Оптичний телескоп DKIST всередині

Астрономи покладають на цей інструмент великі надії, через те, що DKIST, за рахунок дуже високої просторової роздільної здатності та великій чутливості, може бачити дуже дрібні деталі в фотосфері Сонця і визначати напруженість та напрямок магнітного поля в хромосфері та короні зірки. Дані, одержувані телескопом, дозволять дослідникам розібратися в фундаментальних процесах, які керують поведінкою Сонця, зокрема, спалахами та корональними викидами маси, механізмами нагріву корони та прискорення сонячного вітру.

За матеріалами: NSO


Останні публікації

Підпишись на новинки