Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У супутникового інтернету Starlink з'явилися перші європейські користувачі

У супутникового інтернету Starlink з'явилися перші європейські користувачі

Перші користувачі супутникового інтернету Ілона Маска Starlink в Великобританії отримали комплекти для підключення. Крім того, SpaceX почала активну перебудову супутникового угруповання з метою якнайшвидшого початку надання послуг ще в 13 країнах.

Starlink почав активний набір бета-тестерів сервісу, які проживають на території Великобританії, ще на початку грудня 2020 року. Але коли саме вони почнуть отримувати обладнання та зможуть під'єднатися до супутників було невідомо. У перші ж дні нового року тестери заявили, що отримали обладнання від SpaceX та поділилися його фотографіями. Підтверджень від самої ж компанії про початок роботи у Великобританії поки не було. Маск також зберігає мовчання.

З угоди SpaceX з користувачами, яку підписували тестери, відомі фінансові та технічні умови підключення до Starlink на території Великобританії. Ціна на комплект обладнання - 439 фунтів стерлінгів (проти $499 в США), ще 54 фунти стерлінгів коштує його доставка та 89 фунтів стерлінгів (проти $99 в США) - щомісячна абонплата. Тобто в цілому фінансові умови дуже близькі до цін в США та Канаді.

Швидкість широкосмугового доступу гарантується на етапі бета-тестування в межах 50-150 Мбіт/с, але з можливими короткочасними періодами відсутності з'єднання. Затримка сигналу в межах 25-35 мілісекунд. Тим часом користувачі Reddit відзначають, що відносна потенційна абонентська база Starlink в Великобританії істотно менше, ніж у США та Канаді - країна досить добре охоплена оптоволоконними мережами (62 фунти коштує підключення на швидкості 500 Мбіт/с) та вежами з обладнанням LTE. Тобто відсоток населення, якому може бути цікавий супутниковий інтернет від SpaceX істотно менше, ніж у США.

Очевидно меншим у порівнянні з США буде проникнення і в інші європейські країни, куди Starlink збирається зайти в найближчі місяці. В першу чергу це Греція та Німеччина. Це країни, в яких SpaceX знаходиться на завершальній стадії отримання дозвільних документів для надання послуг. Крім того, не виключено, що в другій половині року, після того, як сервіс стане доступний в Греції та Німеччині, до нього активно почнуть підключатися й інші країни Євросоюзу.

Крім цього процес отримання дозволів запущений ще в 10 країнах світу, але там він більш забюрократизований і займе якийсь час - це Франція, Нова Зеландія, Південна Африка, Індія, Японія, Філіппіни, Аргентина, Бразилія, Чилі та Колумбія. У SpaceX сподіваються, що у всіх цих країнах Starlink запрацює у 2021 році. Крім них найближчим часом сервіс має запрацювати в Австралії, і там його дуже чекають через те, що значна частина населення живе на фермах, де з інтернетом традиційно не дуже добре.

Компанія почала активно готуватися до такого розширення - SpaceX запустила перебудову свого супутникового угруповання, що налічує майже тисячу апаратів. Близько 60% з них прийшли в рух і знаходяться в режимі переходу на нові орбіти. Передбачається, що перекомпонування супутників запущено у зв'язку з прийняттям більш агресивної стратегії виходу компанії на ринки послуг інтернет-зв'язку по всьому світу.

Експерти також відзначають, що поява в списку Індії та Колумбії - країн, де середні доходи населення істотно нижче ніж в США та Європі, може побічно свідчити про плани компанії диверсифікувати цінову політику і знизити вартість доступу до сервісу. Втім все буде залежати від темпу збільшення абонентської мережі та її балансу з пропускною спроможністю поточного супутникового угруповання.


Останні публікації

Підпишись на новинки