Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Прототип SN8 ракети Starship стартує з космодрому в Бока-Чіка, штат Техас.

SpaceX придбала нафтові вишки для переобладнання їх у плавучі космодроми

Компанія SpaceX Ілона Маска купила дві нафтових вишки, розташованих в порту Браунсвіль біля узбережжя Техасу, неподалік від космодрому в Бока-Чіка. Вишки будуть переобладнані в плавучі пускові платформи для запусків з води кораблів Starship. Напевно, саме тому вони тут же були перейменовані в Деймос та Фобос, в честь двох супутників Марса.

У травні минулого року, після проведення першого успішного пілотованого запуску космічного корабля Crew Dragon до Міжнародної космічної станції, глава SpaceX Ілон Маск поставив перед своїми співробітниками нову пріоритетну задачу - розробити багаторазову ракету Starship, здатну доставити людину на Місяць та Марс. Цей космічний корабель нового покоління повинен стати кульмінацією зусиль SpaceX і компанія будує його з безпрецедентною для індустрії швидкістю.

В кінці минулого року стало відомо, що Маск планує почати випробування прототипу Starship, задіявши два стартових майданчики комплексу в Бока-Чіка. А тепер SpaceX придбала у збанкрутілої компанії Valaris дві надглибоководні установки для буріння нафтових свердловин Valaris 8500 та Valaris 8501 по $3,5 мільйона за кожну.

Операція була здійснена не напряму, а через корпорацію Lone Star Mineral Development, яка розпочала офіційну діяльність у червні 2020 року та зареєстрована на ім'я Брета Джонсена, фінансового директора SpaceX. Роботи, які проводяться на вишках, помітили репортери сайту NASASpaceflight. Представники ж SpaceX поки утримуються від коментарів.

Нагадаємо, що влітку минулого року компанія відкрила вакансії для інженерів, які зможуть спроєктувати та побудувати для SpaceX плавучий космодром. З того часу про будь-які роботи в цьому напрямку нічого не було відомо. Тепер, після покупки двох списаних бурових платформ, очевидно, що компанія, мабуть, з фінансових міркувань, передумала створювати плавучі космодроми з нуля і вирішила переобладнати в них бурові платформи.

Також не можна виключати, що проєктування власних плавучих космодромів в SpaceX триває, а платформи куплені для тестування окремих інженерних рішень. Ясність в цьому питанні з'явиться після того, як офіційні особи компанії або сам Маск прокоментують покупку.

За матеріалами: CNBC


Останні публікації

Підпишись на новинки