Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Facebook розповів про розробку «допитливих» роботів

Facebook розповів про розробку «допитливих» роботів

Лабораторія штучного інтелекту Facebook AI Research (FAIR) займається створенням «допитливих» роботів, які здатні самостійно досліджувати навколишній світ та вчитися. Наприклад, інженерами компанії був спроектований шестиногий робот, який вчитися ходити без сторонньої допомоги.

На початку свого існування механізм має в своєму розпорядженні шість кінцівок, про які він нічого не знає. Методом проб та помилок, отримуючи дані безпосередньо з датчиків, робот вчиться пересуватися - це одна з найскладніших завдань в робототехніці - та взаємодіяти з іншими предметами, розповів дослідник FAIR Роберто Каландра.

Що важливо, алгоритми машинного навчання Facebook займаються аналізом «сирих», необроблених даних. Ця особливість дозволяє їм вести себе більш гнучко, адаптуючись до обставин. «Ми почали з моделі, яка майже нічого про себе не знає, - сказала член дослідницької команди Facebook Франциска Майер. - У цей момент робот знає, як тримати свою кінцівку, але не розуміє, які дії потрібно зробити, щоб досягти певної мети».

Facebook розповів про розробку «допитливих» роботів

Щоб дати роботам можливість самонавчатися, вчені застосували передбачливу модель глибокого навчання, яка спочатку була розроблена для аналізу відео. Ця технологія, відштовхуючись від поточного кадру, намагається передбачити майбутнє розвиток подій. У випадку з роботами ця модель допомагає їм зрозуміти, як краще діяти в тій чи іншій ситуації.

Не маючи найменшого уявлення про навколишній світ, «допитливий» робот, подібного живій істоті, навчився ходьбі за кілька годин, а з плином часу оптимізував спосіб свого пересування. Більш того, в ході експерименту він навчився управляти джойстиком, котити кульку та визначати правильну грань 20-стороннього кубика.

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки