Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Штучний інтелект Google розпізнає рак легень не гірше лікаря

Штучний інтелект Google розпізнає рак легень не гірше лікаря

Системи діагностики на основі штучного інтелекту виявляють рак легень не гірше, а то і краще, ніж сертифіковані медики. Згідно з дослідженням, проведеним інженерами Google за участю ряду медичних центрів в США, комп'ютерні алгоритми вірно діагностують ознаки онкологічного захворювання в 94% випадків.

Нейросітку Google тренували на вибірках пацієнтів, у яких було виявлено злоякісне новоутворення легкого. У минулому році ця хвороба стала причиною смерті 160 тисяч осіб в США і 1,7 мільйона у світі, пише The New York Times.

Коли алгоритмам «згодували» 6716 знімків грудної клітини, зроблених методом комп'ютерної томографії, вони вгадали діагноз в 94% випадків. Коли діагноз ставився по одному знімку, ШІ-система виявилася надійніше шести досвідчених лікарів-рентгенологів — у неї було менше хибнопозитивних і помилково негативних результатів. У разі, коли були доступні попередні знімки, система і люди-фахівці йшли нарівні. Про це йдеться в статті, опублікованій в науковому журналі Nature Medicine.

Однак поки нейросітка Google не готова для використання в клінічних дослідженнях. «Ми співпрацюємо з установами по всьому світу, щоб зрозуміти, як ця технологія може бути ефективно впроваджена в клінічну практику», - сказав менеджер проектів в Google та автор статті Даніел Це.

Раніше в Google розробили ШІ-систему, яка перевершила людини в точності діагностики раку грудей. Аналізуючи біопсію лімфатичних вузлів на слайдах, Lymph Node Assistant (LYNA) визначала наявність злоякісної пухлини з 99-процентною точністю, в той час як лікарі-гістологи не брали до уваги дрібні метастази в 62% випадків.

Разом з тим ШІ-система неідеальна. Дослідники визнали, що іноді вона помилково приймала за пухлини гігантські клітини та гістіоцитоми (тканинні клітини з кісткового мозку), але все ж змогла оцінити слайди краще і швидше досвідчених лікарів.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки