Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Олександр Дюма надихнув вчених на новий спосіб очищення води

Олександр Дюма надихнув вчених на новий спосіб очищення води

Дослідники з Техаського університету Остіна розробили новий пристрій для збору та очищення води. Система перевершує по ефективності наявні аналоги.

Професор Донглей (Емма) Фан разом зі своєю командою з Університету Техасу розробила незвичайний пасивний очищувач води, в основу якого лягла відома технологія «сонячної дистиляції». Для цього Фан використала полімер поліпіррол — речовину радикально чорного кольору, спроектовану для максимального поглинання сонячної енергії та тепла. Команда розробників зуміла адаптувати його для випарювання з води шкідливих домішок, створивши пристрій у вигляді троянди.

Команда експериментувала з різними паперовими структурами в пошуках оптимального рівня затримки води. Після кількох дослідів Фан згадала про прочитану в школі книгу «Чорний Тюльпан» Олександра Дюма — вона наштовхнула фахівця на ідею використання квітковидної форми. Роза виявилася ідеальним рішенням. Її структура дозволяла сонячним променям пряміше падати на фототермічний матеріал, збільшуючи внутрішнє відбиття. Форма троянди також забезпечує велику площу поверхні для випаровування.

«Ми шукали більш ефективний спосіб застосування сонячного випарювання за допомогою чорної фільтрувального паперу, покритого полімером поліпірролом», пояснила Фан.

Пристрій може збирати воду знизу, через трубку-стебло, і зверху (краплі дощу). Потрапляючи на пелюстки, вона випаровується, відділяючись від домішок. Залишилося підвести воду через трубку у вигляді стебла рукотворної троянди, помістити її в герметичну прозору посудину і забезпечити відведення конденсату. Експериментальний очищувач показав продуктивність на рівні 1,9 літра рідини з 1 кв.м. площі в годину. Майже всі бактерії, розчинені у воді важкі метали, інші домішки випадали в осад й залишалися на паперовій поверхні. Включаючи й сіль з морської води - «чорна троянда» може стати новим опріснювачем для світу майбутнього.

«Ми під'єднали систему до низьконапірного насоса для кращої конденсації, сказав провідний автор роботи Вейга Лі - Чиста вода потрапляє в спеціально розроблений скляний глечик».

Олександр Дюма надихнув вчених на новий спосіб очищення води

Ця дивна чорна троянда, насправді - надефективний водяний фільтр

Пристрій видаляє будь-які забруднення — від важких металів до бактерій. Вода відповідає стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я. Це — перша у своєму роді низьконапірна установка сонячного випаровування. Автори сподіваються, що вона відкриє нові шляхи для розвитку сектора.

І при цьому технологія дуже дешева, вартість виготовлення однієї «троянди» становить не більше $0,02. При сильних забрудненнях вони перетворюються в одноразові пристрої, але брудний, відпрацьований папір з випарника можна ще й спалити, щоб отримати джерело тепла або енергії в зонах екологічних лих. І хоча дистильована вода не перетворюється автоматично в питну, подібні технології все одно неймовірно корисні.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки