Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Іонний двигун для роботів підняв себе в повітря

Іонний двигун для роботів підняв себе в повітря

Команда американських учених працює над новим поколінням земних роботів, у яких не буде ні моторів, ні крил — їх обладнають твердотілими іонними двигунами, яким для роботи потрібна тільки електрика.

Зазвичай, коли мова заходить про іонні двигуни, на думку спадають штучні супутники. Вони бомбардують атоми ксенону електронами, виробляючи позитивно заряджені іони ксенону, які спрямовуються до негативно зарядженої решітки. Це і дозволяє космічному апарату літати. Тяга виходить незначною, у порівнянні зі звичайними реактивними двигунами, але для польотів в безповітряному просторі цього вистачає.

У роботів на Землі є в розпорядженні молекули повітря, так що їм не потрібен запас ксенону. У разі, так званої електродинамічної тяги, електрику направляють в крихітну гребінку з провідного металу. Кожен зубчик відкидає іони, які притягуються ґратами з вуглецевого волокна, розташованої нижче.

«На шляху від пункту А в пункт Б вони нерідко мають справу з нейтральними молекулами повітря — азотом, киснем, трохи СО2 та водою. У підсумку ці іони прискорюють рух повітря до землі, створюючи тягу», пояснив Ігор Новосьолов, співавтор нещодавно опублікованій статті, в якій описана створена його командою система.

Звучить просто, але проблем на шляху до реалізації нового двигуна існує чимало. Головна — це енергія. Для вироблення достатньої тяги її потрібно багато, тому Новосьолов та його колеги поки підключають свого робота до джерела живлення. Зараз чотири таких двигуни створюють трохи більше тяги, щоб відірвати свою вагу від землі. На батареї та сенсори її не вистачає.

Однак завдяки простій технології виробництва все елементи для експериментального робота можна виготовити в лабораторії менш ніж за півгодини. Новосьолов сподівається, що досліди продовжаться бадьорими темпами та ефективність механізму вдасться підвищити.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки