Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Подвоєна продуктивність проточних акумуляторів

Подвоєна продуктивність проточних акумуляторів

Нова технологія використовує нетоксичні та легкодоступні хімічні сполуки. Можливо, саме такі акумулятори прийдуть на зміну літій-іонним в масштабних і дорогих системах стабілізації вироблення сонячних та вітрових електростанцій.

Дослідники з Колорадського університету в Боулдері розробили новий хімічний склад, який значно збільшує продуктивність проточних акумуляторів. Це підстьобне розвиток сонячної та вітрової енергетики.

Проточні батареї вважаються більш перспективною технологією зберігання енергії, ніж літій-іонні. Такі акумулятори приводяться в дію потужними насосами. Рідкий електроліт пропускають через ядро, що складається з позитивного та негативного електродів, розділених мембраною. Коли сонячні панелі або вітрогенератори виробляють електрику, насоси прокачують відпрацьований електроліт через електроди, через що він заряджається та повертається назад в ємність, в якій зберігається. Щоб збільшити місткість батареї, досить встановити нові ємності.

На жаль, існуючі моделі поки не змогли добитися комерційного успіху через низьку напругу, великий розмір та складність експлуатації. Другий обмежує фактор — токсичні електроліти, в якості яких найчастіше використовують розчин сірчаної кислоти та ванадієвої солі, оскільки з її допомогою можна тримати під контролем процес ерозії.

Дослідники з Колорадо, щоб виправити ці недоліки, стабілізували електроліт за допомогою органічного хелату PDTA та іонів хрому.

Раніше ця методика вже пропонувалася, але була відкинута як малоефективна, однак команда змогла підібрати потрібний хелат та збільшила напругу елементу проточного акумулятора у два рази відносно середніх значень.

Вчені окремо підкреслюють, що з хімічної точки зору, новий склад абсолютно нетоксичний. PDTA - побічний продукт виробництва ЕДТА (етилендіамінтетраоцтової кислоти), який застосовується в деяких засобах для миття рук та харчових консервантів. Використовувана форма хрому також застосовується в медицині.

На відміну від аналогів, новий склад працює при нейтральних pH та не вимагає використання кислот. А його компоненти дешеві й легко доступні. Зараз команда працює над подальшим підвищенням продуктивності системи.

Тим часом, літій-іонні акумулятори рано списувати з рахунків. В американському стартапі XNRGI стверджують, що знайшли спосіб підвищити щільність зберігання енергії в них в десять разів, зробивши батареї тривимірними.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки