Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

З'явився біопластик з манго та морських водоростей який повністю розчиняється у воді

З'явився біопластик з манго та морських водоростей який повністю розчиняється у воді

У пошуках альтернативи пластику дослідник з Філіппінського інституту біологічної хімії Денксібел Монтінола розробив біопластик з використанням полімерів, відомих як пектин та карагенан. Їх отримують зі шкірки манго та морських водоростей.

Монтінола використовував манго та морські водорості через їх велику кількість в країні — вони входять в першу десятку експорту Філіппін. При цьому його матеріал не тільки екологічний, але й за деякими показниками краще, ніж пластик. Наприклад, він повністю розчиняється у воді та не розкладається на дрібні частинки. Тому точно не потрапить в організми морських тварин.

Дослідник упевнений, що його матеріал здатний розв'язати проблему мікропластику — невидимих об'єктів, які забруднюють величезні території по всій планеті. У 2014 році в океані знаходилося понад 5 трлн частинок, але деякі вчені вважають, що ця цифра значно занижена. Частинки знаходять навіть там, де ніколи не жили люди.

Крім того, новий матеріал досить міцний та може імітувати рухи тіла. З нього можна не тільки зробити біопластик, але й створити тканинний покрив, який зможе захистити обгорілу ділянку шкіри або зупинити кровотечу.

І це не перша спроба створити екологічний пластик. Існує думка, що головний ворог екології та основний компонент забруднення навколишнього середовища — це пластик. Але чи так це? Адже сміття може бути небезпечний незалежно від свого походження і цю проблему можна вирішити всього лише правильним способом його утилізації.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки