Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нова технологія підвищить ККД сонячних батарей в чотири рази

Нова технологія підвищить ККД сонячних батарей в чотири рази

Уловлювання сонячного тепла за допомогою вуглецевих нанотрубок зробить сонячні батареї набагато ефективнішими, ніж зараз, коли вони генерують енергію тільки за рахунок світла. Дослідники з США привели теоретичні розрахунки та мають намір втілити їх в життя.

Зараз спекотна погода значно знижує ефективність сонячних панелей. Щоб уникнути втрат, необхідно охолоджувати установку або відводити надлишки тепла. Проте дослідники з Університету Райса розробили альтернативне рішення — вони пропонують тепло не усувати, а використовувати.

Команда запропонувала доповнити панелі плівкою з вуглецевих нанотрубок для перекладу теплової енергії нагрітої панелі в випромінювання у вузькій спектральній області. Так надлишки тепла перетворяться у світло, який забезпечить додаткову генерацію електроенергії.

Згідно з розрахунками, такий підхід доведе ефективність сонячних батарей до 80% - це в чотири рази вище, ніж у більшості комерційно доступних моделей.

Поки мова йде лише про теоретичну моделі, тому не варто сподіватися, що надефективні сонячні панелі з'являться на наших дахах вже найближчим часом. Проте, заявлене збільшення продуктивності може зробити революцію у відновлюваній енергетиці.

Інший команді американських дослідників з Каліфорнійського університету в Берклі, завдяки використанню дзеркала та нагрівального елементу, вдалося підвищити ефективність фотоелектричної установки майже до 30%.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки