Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені навчилися визначати небезпечні блискавки

Вчені навчилися визначати небезпечні блискавки

У всьому світі кожну секунду відбуваються 50-100 ударів блискавок у хвилину. Велика частина з них нікому не шкодить, але іноді блискавки вбивають людей, стають причиною лісових пожеж або ушкоджують електрообладнання. Дослідники з національної мережі по виявленню блискавок в США відзначили, що вони розв'язали поширену проблему: тепер вони можуть заздалегідь визначити, які блискавки можуть бути найнебезпечнішими для людини.

За допомогою нових інструментів, дослідники тепер можуть відрізняти самі руйнівні удари блискавок від багатьох мільйонів інших ударів, які відбуваються щороку. «Все блискавки потенційно небезпечні, але якщо ми зможемо визначити, які удари дійсно можуть нанести більше шкоди, ця інформація може допомогти нам швидше реагувати на надзвичайні події під час шторму», - додали вони.

До кінця цього року Національна мережа покаже бета-версію продукту, яка вперше буде займатися оцінкою небезпеки блискавок. Цей продукт поєднує дані з наземних мереж та інформацією від декількох оптичних датчиків — геостаціонарних картографів блискавок (GLMs). Зараз датчики знаходяться на орбіті Землі на борту двох метеорологічних супутників, що належать Національному управлінню США з дослідження океанів та атмосфери (NOAA).

 

 

«Вперше в історії рятувальні служби та пожежні бригади зможуть використовувати оперативне джерело даних для того, щоб заздалегідь зрозуміти яка блискавка може привести до пошкодження обладнання в результаті нагрівання або пожежі», - зазначає Райан Саїд, дослідник і системний інженер компанії Vaisala, яка розробила систему.

Метою компанії є використання всіх цих даних для виявлення так званого безперервного струму, який, як вони вважають, виникає приблизно в 11% ударів блискавки. Блискавка, що несе такий струм, з більшою ймовірністю може призвести до пожеж та пошкодження будинків або обладнання.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки