Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Теплові прожектори» охолодять міста без витрат енергії

«Теплові прожектори» охолодять міста без витрат енергії

Американські інженери запропонували нову систему пасивного охолодження, що ідеально підходить для щільної забудови. Пристрої зі спеціальної плівки вловлюють тепло будівель, але не розсіюють його навколо, а відправляють у космос.

Революційна система охолодження будівель створена фахівцями з Університету штату Нью-Йорк в Баффало. Вона складається з недорогої полімерно-алюмінієвої плівки, якою вистилають дно спеціально розробленого сонячного короба. Алюміній відбиває сонячні промені, а полідиметилсилоксан абсорбує тепло з повітря.

Інженери помістили цей матеріал на дно коробки з піни, поверх якої побудували сонячний «ківш» зі скошеними стінками. Така архітектура служить двом цілям: по-перше, вона вбирає сонячне світло. По-друге, форма стінок та центрального конуса дозволяють направляти цю енергію через атмосферу Землі у космос.

«Розсіюючи тепло, полімер залишається холодним та може охолоджувати навколишнє середовище. Це називається радіаційним або пасивним охолодженням та цікаво тим, що такій системі не потрібна батарея чи інше джерело електрики», пояснив один з керівників проекту Лю Чжоу.

Одне з важливих відмінностей цієї системи — здатність цілеспрямовано направляти теплове випромінювання вгору. Зазвичай при пасивному охолодженні воно розходиться у всіх напрямках, але вчені знайшли спосіб звузити промінь. Це якраз те, що треба, для щільної міської забудови.

Вся конструкція заввишки 46 см, а в ширину та довжину — близько 25 см. Для охолодження будівлі потрібно встановити кілька таких коробів на даху. Днем така система радіаційного охолодження дозволяє знизити температуру повітря навколо будівлі на 6°C, а вночі — на 11°C.

Нагадаємо, що за розрахунками дослідників з Бостонського університету, через кліматичні зміни, глобальні потреби в електроенергії до середини століття зростуть до 58%. І причина досить проста — чим вище температура повітря, тим більше електрики витрачається на охолодження приміщень та техніки.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки