Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Світовий океан очистять від мікропластику магнітними нанопружинами

Світовий океан очистять від мікропластику магнітними нанопружинами

Для очищення Світового океану від пластикових відходів вчені запропонували використовувати особливі технології, засновані на застосуванні магнітних нанопружин. Вони притягують частинки мікропластику та руйнують його. Така технологія визнана унікальною, оскільки зможе позбавити акваторію світового океану від скупчення пластикових відходів, не завдаючи шкоди його мешканцям.

Щорічно в океан потрапляє до 14 млн. Тонн пластику, 40% якого є «одноразовим» - він потрапляє у відходи в той же рік, в який проводиться. Більшість пластика ніколи не розкладаються повністю — він фрагментується на дрібні шматочки — мікропластик.

Технологія розроблена командою дослідників з Університету Аделаїди в Австралії. В основі проекту лежало ставлення до мікропластику, як мікроскопічному всюдисущому забруднювачі. Фільтрувати воду для позбавлення від такого сміття — складний та фінансово затратно, до того ж в морях та океанах пластик представлений у вигляді пляшок, коробок та інших об'ємних відходів.

Розробка вчених заснована на використанні мініатюрних вуглецевих магнітів. Вони виконані у формі мініатюрних пружин. Крихітні магнітні пружинки створюють хімічні реакції для руйнування мікропластику в океані. В ході цього процесу пластик перетворюється в нешкідливі сольові з'єднання, які не представляють ніякої загрози для навколишнього середовища.

Магнітні нанопружини

Магнітні нанопружини

Сяогуан Дуан, співавтор нового дослідження, зазначив, що, хоча технологія все ще перебуває в «зародковому стані», дослідження «надає можливе розв'язання глобальної проблеми».

Пружинки покриті азотом та марганцем. Ці два хімічні сполуки взаємодіють з нанопружинами для створення високореактивних молекул кисню, які, у свою чергу, впливають на мікропластик. Форма пружин дозволяють притягувати велику кількість пластикового сміття, при цьому форма стабільна і не змінюється.

Дуан та його команда додали наномагнітні пружинки в зразки води, забруднені мікропластиком та помітили зниження його змісту на 30-50% протягом восьми годин.

Нагадаємо, що зовсім недавно, міжнародна група вчених, під керівництвом біологів з університету Бостона, виявила вид коралів - Astrangia poculata - які вважають за краще харчуватися мікропластиком замість звичайної їжі.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки