Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Система навігації What3words дозволяє точно позначити будь-яку точку світу трьома простими словами

Система навігації What3words дозволяє точно позначити будь-яку точку світу трьома простими словами

Більшість людей погано розбирається в широті та довготі, та не мають навичок поводження з картами або спеціальним навігаційним обладнанням. До того ж ми всі раз у раз опиняємося в місцях без адреси та орієнтирів — наприклад, посеред міжміського шосе або на схилі гори. Щоб допомогти відшукати людей в такій ситуації, була розроблена унікальна система орієнтування «What3words».

Автори ідеї — британський музикант Кріс Шелдрік та математик Мохан Ганісалінгам. Вони взяли за основу англійський словник з 171 тис. слів і викреслили всі зайві та двозначні. Вийшло 40 000 слів, з яких можна скласти 64 трлн унікальних комбінацій по 3 слова в кожній. Якщо розділити поверхню Землі на віртуальні квадрати 3 на 3 метри, то вийде 57 трлн квадратів. Тобто, запасу обраних слів вистачить з надлишком, щоб точно описати всі місця на планеті, включаючи локації, розташовані в океанах, серед пустель або в безкрайній тундрі.

Система навігації What3words дозволяє точно позначити будь-яку точку світу трьома простими словами

І система вже пройшла перевірку боєм. Група туристів-любителів заблукала в заповіднику Північні Пенніни в Англії, але зуміла додзвонитися до поліції. Оскільки зв'язок був хорошим, їм порадили звантажити та запустити додаток What3words, який вказав, що вони знаходяться в секторі «///duke.model.succumbs». Рятувальна команда вийшла прямо до групи за цими координатами. За допомогою What3words влада Мексики з успіхом розшукували людей після землетрусу, а в Дурбані (Південна Африка) встановили по всьому місту 11 000 знаків з координатами, щоб допомогти породіллям точно називати своє становище медичним службам.

Система навігації What3words сумісна з GPS та картами Google, але вона куди зручніше. Наприклад, з її допомогою можна відшукати зниклу дитину в супермаркеті: для інших систем геолокації будівля — це поодинокий об'єкт, а What3words може поділити його на сотні невеликих секторів. Система дозволяє легко зорієнтуватися в натовпі, в невідомому місті, в незнайомій місцевості. А ще це знахідка для транспортних компаній, дрони яких можуть доставляти посилки не просто до дому, а до заднього входу або відразу на обгороджену забором територію в зазначеному секторі.

 

 

What3words вже доступна на 37 мовах світу. На жаль, Українська мова поки не застосовується для навігації. Але розробники планують збільшувати кількість вживаних мов у найближчому часі.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки