Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вісім дивних технологій безсмертя: від заморозки до заміни кінцівок

Вісім дивних технологій безсмертя: від заморозки до заміни кінцівок

Вчені та підприємці докладають величезних зусиль, щоб знайти ефективний засіб проти старіння. Однак, багато яких, з нинішніх «перспективних» способів, сумнівні з наукової точки зору, а їх творці, схоже, зацікавлені лише в фінансовій вигоді.

За деякими оцінками, в минулому році споживачі витратили на боротьбу зі старінням $43 млрд. У майбутньому, цей ринок буде тільки рости. Хоча єдиний науково обґрунтований спосіб продовжити життя — це фізична активність та правильне харчування, люди продовжують сподіватися на швидку появу «таблетки безсмертя».

Не дивно, що з'являється все більше стартапів, які обіцяють продовження життя, а вчені проводять все більш дивні експерименти, націлені на перемогу над старістю. Видання Wired підготувало огляд найбільш незвичайних ідей в цій сфері.

Дослідження ДНК

Один зі способів продовжити життя — зрозуміти, як старіння влаштовано на генетичному рівні. Попередні дослідження вже виявили «гени старіння», виявили зв'язок між довголіттям батьків та віковими захворюваннями дітей, а також показали, як структура хромосом впливає на тривалість життя. Найбільш масштабні дослідження такого роду проводяться в Британському біобанку.

Захист нервових клітин

Фермент NAD+ грає важливу роль в метаболізмі, старінні клітин та захисту нейронів. Проте з віком його рівень знижується. Деякі вчені впевнені, що повернути цей процес можна за допомогою біодобавок, що містять молекулу — попередника NAD+. В експериментах з мишами, з'єднання дійсно повернуло молодість піддослідним тваринам, однак немає гарантій, що воно виявиться ефективним і для людей.

Гени та дієта

Досліджуючи мушок-дрозофіл, фахівці з Каліфорнії виявили незвичайний ген FOXO, який присутній і у людини. В молодості він допомагає адаптуватися до зміни раціону, проте з віком його активність порушує обмін речовин. Більш пильне вивчення допоможе зрозуміти, яким чином дієта продовжує життя.

Заміна кінцівок

Італійська компанія Skorpion Medical створює персоналізовані пристрої для літніх людей. Серед їх продукції — слухові апарати, персоналізовані ходунки та навіть видрукована на 3D-принтері інвалідна коляска. Особлива гордість компанії — надруковані імпланти, які можуть замінити втрачені зуби та навіть кінцівки.

Кріогенне замороження

З наукової точки зору кріогенні технології, м'яко кажучи, сумнівні. Проте, їх популярність зростає. Серед людей, які планують знайти безсмертя за допомогою заморозки, засновник PayPal Пітер Тіль та вчений Рей Курцвейл. Курцвейл вірить, що після 2050 року проблему старіння вирішать.

Кріосауни

Якщо замороження на кілька десятиліть здається вам занадто екстремальним, то існує більш щадне рішення — кріосауни. Трихвилинне занурення в рідкий азот з температурою нижче -100°C повинно зруйнувати пошкоджені та злоякісні тканини, а також знизити запалення. Крім того, це нібито підвищує імунітет та прискорює обмін речовин. Наукової основи у подібної терапії, втім, немає.

Озон та ультрафіолет

Ще одна незвичайна процедура — обробка шкіри озоном та ультрафіолетом. Озон давно вважається ефективним протизапальним засобом, яке до того ж підвищує імунітет. Однак неясно, наскільки дієва обробка крізь шкіру.

Стовбурові клітини

Дослідники з Німеччини виявили генний перемикач, який запускає процес старіння через порушення метаболізму. В експериментах з мишами обмеження дієти дозволило контролювати його. Можливо, схожий механізм працює і в організмі людини. В даний час команда зосередилася на вивченні стовбурових клітин, які беруть участь у відновленні пошкоджених тканин. З віком їх кількість падає, що може бути однією з причин старіння.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки