Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені створили штучні корали з біопластику для порятунку життя рибам та морським тваринам

Вчені створили штучні корали з біопластику для порятунку життя рибам та морським тваринам

Вчені з Університету Бен-Гуріона створили та встановили на морському дні штучні корали з біопластику. На такий крок дослідники пішли заради збереження середовища існування риб та морських тварин, які гинуть через вимирання коралів.

Корали, за останні десятиліття, знищуються через забруднення, рибальство та, найважливіше, глобального потепління. Воно швидко збільшує кількість вуглекислого газу в океані та окислює його. Корали не встигають пристосовуватися до цих змін, через що масово гинуть.

Крім того, відбувається знебарвлення коралів через загибель симбіотичних водоростей Symbiodinium, причиною якої стає підвищення температури води. Одна з наймасштабніших подій, пов'язаних зі знебарвленням, відбулася у 2016-2017 роках — тоді температура води в північній частині рифу зросла до 32 С. Це призводить до скорочення чисельності молодих коралів, а в майбутньому стане причиною вимирання цілих рифів.

Корали також є природним місцем існування для риб та морських організмів. Щоб зберегти його, дослідники створили з полімерів штучні корали.

 

 

Перед початком експерименту вчені провели 3D-сканування реальних коралів, а потім використовували знімки для 3D-друку штучних коралів з біопластику, швидкість розкладання яких порівнянна з їх натуральними прототипами.

Потім, штучні корали встановили на рифі уздовж північно-східного узбережжя Червоного моря. Подальші спостереження показали, що риби не тільки з готовністю сприймають штучні корали, але й вважають їх за краще, ніж справжні, розташовані поблизу.

Вчені створили штучні корали з біопластику для порятунку життя рибам та морським тваринам

Раніше міжнародна група вчених під керівництвом біологів з Гарвардської медичної школи виявила вид коралів Astrangia poculata, який вважає за краще харчуватися мікропластиком замість звичайної їжі.

За матеріалами: Хайтек

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки