Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створено екологічно чисте композитне вуглеволокно з кукурудзи, тапіоки та цукрової тростини

Створено екологічно чисте композитне вуглеволокно з кукурудзи, тапіоки та цукрової тростини

Дослідники з Інституту хімічних технологій Фраунгофера знайшли спосіб створити вуглеволокно на основі полімолочної кислоти (англ. polylactic acid, PLA) - натурального матеріалу, який є екологічно чистим та легко переробляється.

Термопластик на основі полімолочної кислоти виготовлений на біологічній основі — екологічно чистий, а такі композитні матеріали, як вуглецеве волокно, дуже міцні. Німецькі вчені стверджують, що об'єднали кращі характеристики обох матеріалів, в новому композиті PLA.

На відміну від традиційного пластику на основі нафти, PLA виробляється з «чистих» джерел: кукурудзяний крохмаль, тапіока та цукрова тростина. Отриманий матеріал повністю придатний для вторинної переробки, але крім цього він повністю розкладається в природних умовах всього за кілька років та придатний для промислового використання.

Волокна та матриця матеріалу виготовлені з двох різних типів біопластика, один з яких має високу температуру плавлення. У процесі виробництва, тверді волокна імплантуються в рідку матрицю, що складається з розплавлених гранул PLA, після чого матриця також твердне. А процес перероблювання полягає в простому розплавленні волокон та матриці.

Гранули для виробництва композиту PLA

Гранули для виробництва композиту PLA

Розробники стверджують, що композит PLA набагато міцніше та жорсткіше, ніж звичайний пластик, і крім цього здатний «конкурувати з комерційними поліпропіленовими композитами». Більш того, його виробництво вимагає приблизно вдвічі менше енергії, ніж композити на нафтовій основі, що вдвічі зменшує кількість вуглекислого газу на кілограм матеріалу.

Матеріал був розроблений в рамках проекту Євросоюзу Bio4self, в який також входять Технічний університет Данії, бельгійська дослідницька група CENTEXBEL та Данська компанія Comfil.

Хіміки дуже сподіваються, що після проведення численних тестів, розроблений композит знайде застосування в медичній та автомобільній галузях, а також у спортивних дисциплінах, таких, як «Формула 1».

Корпус сидіння з композиту PLA

Корпус сидіння з композиту PLA

Нагадаємо, що зовсім недавно, дослідник з Філіппінського інституту біологічної хімії Денксібел Монтінола розробив біопластик з використанням полімерів, відомих як пектин та карагенан, які отримують зі шкірки манго та морських водоростей.

За матеріалами: New Atlas

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки