Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені розробили технологію, що підвищує ефективність виробництва водню в 16 разів

Вчені розробили технологію, що підвищує ефективність виробництва водню в 16 разів

Вчені з Південної Кореї розібралися в технології електрохімічного каталізу та представили нову стратегію підвищення активності платини — головного каталізатора, що використовується для отримання водню.

Водень вважається потенційною альтернативою викопному паливу. Проблема в тому, що більшість традиційних промислових методів виробництва водню так чи інакше шкодять навколишньому середовищу, виділяючи значну кількість двоокису вуглецю та парникових газів.

Основний метод отримання чистого водню — електрохімічне розщеплення води. Платина — один з найпоширеніших каталізаторів, що підвищують ефективність цієї реакції. Однак це дорогий та рідкісний метал, і його застосування не дозволяє запустити технологію в масове виробництво.

Розв'язанням цієї проблеми могли б стати одноатомні каталізатори, розроблені командою вчених з Корейського інституту передових технологій. Вони використовували мезопористий субоксид вольфраму в якості основи, розподіливши поверх нього атоми платини.

Експеримент показав, що нова конструкція у 2,1 раза перевершує по масової активності вуглецевий матеріал з атомами платини, та в 16,3 раза — наночастинки платини, нанесені на вуглецеву основу.

Крім того, дослідники відзначили зміну електронної структури платини при перенесенні заряду від субоксиду вольфраму до платини. Цей феномен став результатом сильної взаємодії металу та основи.

Використовувати для отримання водню більш доступний каталізатор, ніж платина, пропонують і вчені з США. Їх дослідження показало, що фосфід молібдену працює краще, ніж платина. Вчені розробили каталізатор для мікробних клітинок, який покликаний замінити платиновмісні з'єднання та знизити собівартість кінцевих продуктів реакції.

За матеріалами: Science Daily

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки