Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Інженери MIT навчили безпілотні автомобілі «заглядати за кут»

Інженери MIT навчили безпілотні автомобілі «заглядати за кут»

Щоб підвищити безпеку автономних автомобілів та робототехніки, команда дослідників Массачусетського технологічного інституту (MIT) розробила технологію, яка може виявити крихітні зміни в тінях на землі, щоб визначити, чи є за рогом рухомий об'єкт.

Розробники сподіваються, що технологія допоможе своєчасно виявляти небезпеку, що знаходиться поза полем зору безпілотних автомобілів, включаючи пішоходів та інші транспортні засоби. Але крім цього, дана система може бути встановлена й на інші роботизовані пристрої. Наприклад, в недалекому майбутньому, роботи, які будуть їздити по коридорах лікарні розвозячи ліки та їжу, зможуть використовувати дану систему, що б уникнути зіткнення з людьми.

«Наша мрія — створити свого роду «рентгенівський зір» для транспортних засобів, які знаходяться на вулицях», заявляє співавтор розробки Даніела Рус, директор Лабораторії інформатики та штучного інтелекту (CSAIL).

«У ситуаціях, коли роботам доведеться переміщатися в оточенні інших рухомих об'єктів або людей, наша технологія допоможе попередити, що за рогом знаходиться рухомий об'єкт. І транспортний засіб зможе уповільнити хід або змінити свій маршрут, щоб уникнути зіткнення», - добавила Даніела.

Як це працює: камери, встановлені у верхній частині автомобіля, сканують певну ділянку дороги перед ним та аналізують кожен кадр. Якщо, наприклад, безпілотний автомобіль виїжджає з гаража, система виявить автомобіль, що знаходиться за рогом, по його тіні на дорозі, навіть якщо він знаходиться поза зоною прямої видимості.

Дослідники розробили нову технологію, яка поєднує в собі реєстрацію створених зображення та техніку візуальної одометрії. Метод реєстрація зображень накладає кілька зображень одне на одне, щоб виявити відмінності між ними. Подібна технологія застосовується в комп'ютерному зорі. Візуальна одометрія ж в режимі реального часу аналізує стан та орієнтацію системи, за допомогою аналізу послідовності зображень нею знятих.

 

 

Поки нова система проходить стадію тестування, причому тільки в закритих приміщеннях при штучному освітленні, що полегшує розпізнавання та аналіз тіней. Система ще не готова до використання на реальних дорогах, але дослідники сподіваються, що з часом технологія вийде на ринок і зробить безпілотні автомобілі та робототехніку набагато безпечніше.

За матеріалами: MIT News

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки