Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Інтернет через 50 років: права програм та життя поза державами

Інтернет через 50 років: права програм та життя поза державами

На честь 50-річного ювілею першого підключення комп'ютерів до мережі Arpanet - попередника сучасного Інтернету — дослідний центр Pew попросив сотні експертів в області ІТ уявити, якою стане технологія ще через півстоліття.

За даними цього року, у світі Інтернетом користується понад 4 млрд людей — це майже половина населення Землі. Перший час мережа відкривала перед людьми нові можливості для спілкування, розваг та заробітку. Але в останні роки, під впливом урядів та корпорацій, система стала інструментом для маніпуляцій, постійної брехні, шахрайства і тотального стеження.

А яким будуть Інтернет і цифрове життя через півстоліття? Таке питання поставили дослідники Pew Research Center 530 респондентам: інноваторам, розробникам, бізнесменам, політикам, вченим та активістам.

72% зійшлися на думці, що зміни будуть на краще. У 25% виявилася протилежна точка зору. Лише 3% переконані, що ніяких істотних змін не відбудеться.

Оптимісти впевнені, що через 50 років прогрес в цифрових технологіях призведе до більшої тривалості життя, збільшить час дозвілля, рівномірніше розподілить багатство та владу, а також дасть людям інші можливості до благоденства.

Водночас, майже всі експерти висловили заклопотаність зростанням стеження за громадянами та рівнем зловживань персональними даними з боку корпорацій і держав, порушенням кібербезпеки підключених пристроїв, а також економічним та цифровим поділом суспільства.

Аналітик Джеррі Міхальські, наприклад, вважає, що до 2069 року у програм будуть «права, особистість та обмежена відповідальність». Третина населення завдяки криптовалюті та розподіленим системам відокремиться від держав і приєднається до різних рухів, колективів та суспільним групам.

«Мало у кого буде така розкіш, як приватність або повна зайнятість. Фактів не залишиться — все може бути фейком, все слід ставити під сумнів», заявив Міхальські.

На думку ж одного з батьків-засновників інтернету Тіма Бернерса-Лі, ця технологія породжує нерівність та конфлікти в суспільстві. Вона все частіше застосовується на шкоду людині, підсилює несправедливість, роз'єднує людей та підриває демократію.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки