Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Розроблена технологія виробництва біорозкладного пластику в промислових масштабах

Розроблена технологія виробництва біорозкладного пластику в промислових масштабах

Завдяки новому каталізатору процес виробництва полігідроксіалканоатів стане швидким та дешевим. Саме ці з'єднання, що розкладаються природним шляхом, можуть замінити традиційні пластмаси, які приносять все більше екологічних проблем.

В останні десятиліття забруднення пластиком прийняло масштаби планетарної екологічної катастрофи, проте людство поки що не готове відмовитися від використання цього дешевого та зручного матеріалу. Рішенням може стати виробництво біорозкладних пластмас — наприклад, на основі полігідроксіалканоатів (PHAs).

Ці сполуки, які відносяться до групи поліефірів, можуть синтезуватися бактеріями з рослинної сировини, а після використання розкладаються природним шляхом в навколишньому середовищі. Багато компаній вже починають їх промислове виробництво, проте це повільний та дорогий процес.

Дослідники з Університету штату Колорадо, запропонували новий хімічний шлях виробництва PHAs, набагато швидший та дешевший. Він заснований на використанні нового каталізатора, який стимулює полімеризацію мономерів з джерел біологічного походження. Дослідження опубліковане на сайті Science

Розроблена технологія виробництва біорозкладного пластику в промислових масштабах

Автори розробки (зліва направо): аспірант Андреа Вестли, професор Юджин Чен та науковий співробітник Сяоян Тан. Фото: John Eisele

Дослідження в лабораторії підтвердили, що отримуються PHAs мають достатню пластичність. При необхідності їх властивості та структуру можна регулювати. Саме ці особливості свого часу забезпечили успіх традиційних пластмас.


Нагадаємо, що зовсім недавно, вчені Університету долини Атемаяк (Мексика) розробили пластик на основі соку кактусового листя, який розкладається в ґрунті протягом місяця, а в воді — за лічені дні. А їхні колеги з Університету Аалто та Технічного дослідницького центру VTT (Фінляндія) створили дійсно новий екопластик, шляхом склеювання волокон деревної целюлози та шовку, знайденого в нитках павутини.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки