Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені створили матеріал, який видаляє отруйний діоксид азоту з повітря

Вчені створили матеріал, який видаляє отруйний діоксид азоту з повітря

Міжнародна група вчених створила новий металоорганічний каркас, який здатний уловлювати з повітря один з найтоксичніших забруднювачів — діоксид азоту та перетворювати його в азотну кислоту.

Оксиди азоту, в тому числі діоксид, утворюються при згорянні деяких видів палива у двигунах автомобілів та на хімічних підприємствах. Ці гази отруйні для людини, перевищення їх концентрації викликає набряк легенів. Діоксид азоту важчий за повітря, тому осідає та стелиться по землі, навіть якщо був викинутий з високих труб заводів.

Дослідники з Манчестерського університету, Ок-Ріджскої національної лабораторії та Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі створили новий матеріал, який отримав назву MFM-520. Він може захоплювати діоксид азоту з повітря при атмосферному тиску та температурі — навіть при низьких концентраціях та в потоці — в присутності води, діоксиду сірки та вуглекислого газу. Дослідження опубліковано на сайті Nature.

Попри високореактивну природу забруднювача, MFM-520 виявився здатним до повного відновлення за допомогою дегазації або обробки водою. За допомогою цього процесу матеріал не тільки очищається від речовин, які він накопичив, а й перетворює діоксид азоту в азотну кислоту, яка використовується для виробництва великої кількості різних хімічних речовин.

За словами вчених, це перший матеріал, який перетворює токсичний діоксид азоту в корисний для промисловості продукт. Також цікаво, що найвища швидкість цього процесу спостерігається при температурі в 45 градусів за Цельсієм, що відповідає температурі вихлопних газів.

Уловлювання парникових та токсичних сполук з атмосфери — складне завдання через їх відносно низьку концентрацію і той факт, що вода в повітрі конкурує з іншими газами та часто може негативно впливати на розподіл газів. Іншою проблемою став пошук практичного способу уловлювання газів та їх перетворення в корисні продукти. Матеріал MFM-520 дозволяє розв'язати всі ці проблеми.


Нагадаємо, що вчені з Массачусетського технологічного університету створили систему, здатну видаляти вуглекислий газ з повітря навіть при низькій, для такого типу приладів, концентрації — менш ніж 400 частин на мільйон. Розробка може значно підвищити ефективність боротьби зі зміною клімату.

За матеріалами: Naked Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки