Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені знайшли спосіб оживити Великий Бар'єрний риф

Вчені знайшли спосіб оживити Великий Бар'єрний риф

Знебарвлення Великого Бар'єрного рифа, викликане глобальним потеплінням, вже призвело до масової загибелі коралів і не на жарт стривожило вчених, оскільки мова йде про найбільшу та унікальнішу екосистему Світового океану.

Дослідники австралійського Університету Південного Хреста в даний час відпрацьовують нові технології, використовуючи які вони мають намір відновити нанесений природі збиток.

Одна з них використовує спеціальні захисні плівки, за допомогою яких можна пом'якшити руйнівне сонячне світло, а потім переробити мертві корали в структури, що сприяють росту знов народжених личинок. Адже корали, а точніше коралові поліпи, є тваринами, а не рослинами, і у своєму життєвому циклі проходять стадію личинки.

Вчені знайшли спосіб оживити Великий Бар'єрний риф

Кораловий розплідник

Масове відділення нових поліпів було вперше зафіксовано 38 років тому професором Університету Південного Хреста Пітером Харрісоном. В даний час він та його команда відпрацьовують технологію, яку вони назвали Coral IVF (In Vitro Fertilization, екстракорпоральне запліднення).

Під час недавнього масового нересту вчені зібрали мільйони коралових сперматозоїдів та яйцеклітин, щоб зробити спільне культивування личинок з водоростями зооксантелами, одноклітинними водоростями, які здатні жити в симбіозі з різноманітними морськими безхребетними. Вирощені в лабораторних умовах поліпи мають більш високу термостійкість, тому в природному середовищі у них більше шансів на виживання.

Вчені знайшли спосіб оживити Великий Бар'єрний риф

Кораловий розплідник

«Ця інноваційна технологія схожа на «підключення» молодих коралових особин до «блоку акумуляторів», що дозволяє їм поглинати симбіотичні водорості та, набуваючи додаткову енергію, рости швидше, — пояснює Пітер Харрісон. - Якщо вдасться підвищити ступінь їх виживання, то в майбутньому у нас з'явиться можливість прискорити процеси відновлення коралових рифів».

За матеріалами: Southern Cross University

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки