Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створено нанокомпозитний матеріал, який руйнує парникові гази та очищує повітря

Створено нанокомпозитний матеріал, який руйнує парникові гази та очищує повітря

Інженери з об'єднання Graphene Flagship розробили новий фотокаталізатор на основі наночастинок графену та діоксиду титану. При нанесенні на фабричні труби або інші промислові споруди, каталізатор здатний нейтралізувати більшу частину парникових газів до того, як вони потраплять в атмосферу.

Забруднення атмосфери є головною проблемою в містах та промислових районах. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожна дев'ята смерть пов'язана з хворобами, викликаними забрудненням повітря. Органічні забруднювачі, такі як оксиди азоту та інші леткі сполуки, міститися в вихлопних газах та виділяються «брудною» промисловістю.

Для розв'язання цієї проблеми, вчені постійно шукають нові способи видалення забруднюючих речовин з атмосфери. З цим добре справляються деякі фотокаталізатори, такі як діоксид титану. Коли діоксид титану піддається впливу сонячного світла, він розкладає оксиди азоту та інші леткі органічні сполуки, присутні на поверхнях, окислюючи їх, перетворюючи в інертні та нешкідливі з'єднання.

Команда Graphene Flagship спільно з міжнародною групою вчених з Болонського університету, Міланського технічного університету, Національної дослідницької ради Італії (CNR), NEST, HeidelbergCement Group, Ізраїльського технологічного інституту, Технічного університету Ейндховена та Кембриджського університету розробили фотокаталізатор на основі графен-титану, який розкладає до 70% оксиду азоту (NOx) в атмосфері, що на 40% краще, ніж цим справляються стандартні наночастинки діоксиду титану.

Для виготовлення каталізатора дослідники використовували рідкофазне розшарування графіту — процес, який утворює графен — а потім додали до нього наночастинки діоксиду титану. Це дозволило створити новий графен-титановий нанокомпозитний матеріал, який можна наносити на стіни та дахи промислових будівель, а також на будинки, тротуари та інші поверхні в місті для пасивного очищення повітря. Перетворений в нітрат діоксид азоту нешкідливий та змивається дощем.

Але вчені відзначають, що якими б багатонадійними не були ці результати, необхідно зробити ще дуже багато, щоб впровадити цю технологію в життя та почати масове виробництво цього нанокомпозитного матеріалу.

За матеріалами: Graphene Flagship

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки