Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створено новий стійкий матеріал для уловлювання вуглекислого газу

Створено новий стійкий матеріал для уловлювання вуглекислого газу

Вчені з Технічного університету Чалмерса та Стокгольмського університету розробили новий матеріал для уловлювання вуглекислого газу. Він стійкий, швидко захоплює цільове з'єднання та його виробництво дуже дешеве.

Уловлювання та зберігання вуглецю — це технологія, яка привертає до себе багато уваги та викликає багато дискусій. Вона може допомогти нам впоратися з підвищенням концентрації вуглекислого газу в атмосфері та зробити світ трохи чистішим. Але до цього часу, створювані вченими нові матеріали та процеси для уловлювання вуглекислого газу, викликали безліч «побічних ефектів» та вимагали серйозних вкладень.

Нове дослідження продемонструвало стійку, недорогу альтернативу з чудовими властивостями захоплення вуглекислого газу. Матеріал являє собою гібридну піну на основі желатину та наноцелюлози, яка містить велику кількість цеолітів — мікропористих алюмосилікатів.

Вчені показали, що цей матеріал має досить перспективні властивості. Пориста структура дозволяє йому дуже добре справлятися з адсорбцією вуглекислого газу. Цеоліт і раніше передбачалося використовувати для уловлювання вуглецю, але до сих пір перешкодою були труднощі в роботі зі звичайними великими частками цеоліту. Це заважало їх оптимальному використанню.

У своєму дослідженні вчені запропонували новий спосіб отримання частинок цього матеріалу з використанням суспензії. Це означає, що вони можуть бути легко включені в високопористу піну з наноцелюлози та желатину.

«Що нас найбільше здивувало, так це те, що вдалося заповнити піну таким високим вмістом цеолітів. Коли ми досягли 90% вмісту цих сполук по масі, то зрозуміли, що це щось виняткове. Наші результати, ми сподіваємося, допоможуть розв'язати проблему підвищення рівнів вуглекислого газу в атмосфері та досить швидко зменшити його зміст, знизивши вплив на клімат», - зазначає один з дослідників, аспірант кафедри хімії та хімічної інженерії Технічного університету Чалмерса Уолтер Росас.


Нагадаємо, що зовсім недавно, сім наукових організацій з США та Європи узагальнили перспективи нового ринку, оцінивши десяток способів уловлювання CO2, його переробки та використання. Названа собівартість вилученої з атмосфери тонни вуглекислого газу, при якій нову, але дивну індустрію чекає бум.

За матеріалами: Indicator

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки