Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Сінгапурські вчені знайшли простий та дешевий спосіб утилізувати пластик за допомогою Сонця

Сінгапурські вчені знайшли простий та дешевий спосіб утилізувати пластик за допомогою Сонця

Вчені з Наньянського технологічного університету заявили про те, що придумали проривний та вельми дешевий спосіб переробляти пластикове сміття в щось корисне. Але, правда, зізналися, що далі лабораторії зі своєю методикою поки не вибиралися і на практиці її не перевіряли. Тому початок очищення земної кулі від пластикових відходів, очевидно, доведеться трохи відкласти.

Ідея сінгапурських учених полягає в тому, щоб розкладати пластик на компоненти, виділяючи з нього мурашину кислоту. Її можна застосовувати для вироблення енергії, і в цілому це корисний матеріал. Є кілька способів вилучення кислоти з полімерів, які входять до складу поширених пластмас, але сінгапурці запропонували новий — дуже повільний, але зате без викидів в атмосферу.

Вчені підібрали такий склад розчинника, який в комбінації з сонячним світлом (він виступає в якості каталізатора) дестабілізує структуру полімерів. Дослідний зразок довелося тримати на світлі цілих шість діб поспіль, щоб витягти з нього мурашину кислоту. І це був маленький фрагмент чистого пластика. Автори технології визнають, що поки не знають, як адаптувати її для перероблювання великих обсягів реального сміття, забрудненого всілякими хімікатами. Тому і впроваджувати новинку не поспішають, але дослідження перспективної технології будуть тривати.

А поки сінгапурські вчені тільки планують розвивати свою технологію, стартап Ocean Cleanup вже запустив систему з очищення річок від пластикового сміття. Компанія, яка встановила бар'єр для збору сміття у Великій сміттєвій плямі в Тихому океані, представила систему The Interceptor - пристрій, призначений для очищення річок.

За матеріалами: Техкульт

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки