Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Прорив: знайдено каталізатор для виробництва вуглецево-нейтрального палива

Прорив: знайдено каталізатор для виробництва вуглецево-нейтрального палива

Розроблений новий хімічний процес, здатний зробити те, що дерева роблять в природі — він перетворює вуглекислий газ в корисні хімічні речовини або паливо. Особливо важливо, що на відміну від наявних зараз технологій, відбувається це з мінімальними втратами енергії.

Команда американських хіміків з Університету Уейк-Форест розробила новий вуглецево-нейтральний процес перероблення CO2. Вони використовували діфосфід срібла (AgP2) в якості нового каталізатора для уловлювання вуглекислого газу та перетворення його в синтез-газ, який використовують для виробництва електричної та теплової енергії, отримання оксиду вуглецю, водню та в інших видах синтезу.

«Цей каталізатор робить процес набагато більш ефективним, — пояснив Скотт Гейер, співавтор розробки. - Діфосфід срібла — це ключ, який змушує працювати всі інші елементи. Він знижує втрати енергії в три рази».

Срібло і так вважається найкращим каталізатором для цього процесу, а додавання фосфору знижує концентрацію електронів в сріблі, що робить процес більш керованим, а також економить енергію, пояснюють творці.

У майбутньому, на думку Гейера, можна буде використовувати для запуску цієї реакції сонячну енергію, щоб безпосередньо перетворювати сонячне світло в паливо. Чим ефективніше стане технологія хімічної конверсії, тим швидше енергія сонця замінить вугілля та інші поновлювані джерела.

Детальний опис хімічного процесу опубліковано в журналі Nature Communications.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки