Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нова «зелена» технологія генерує електрику прямо з повітря

Нова «зелена» технологія генерує електрику прямо з повітря

Вчені з Массачусетського університету в Амхерсті розробили технологію отримання електрики з повітря. В основі методу лежить реакція за участю природного білка, який дозволяє отримувати електрику з вологи, що міститься в повітрі.

Пристрій, розроблений лабораторією інженера-електрика Цзюн Яо та мікробіологом Дереком Ловлі, отримав назву Air-gen або генератор повітряної електрики з електропровідними білковими нанодротами. Він може працювати місяцями, в тому числі у темряві. В майбутньому така технологія зможе заряджати всі домашні електроприлади без підключення до мережі — електрику буде давати спеціальна фарба, якою будуть покриті стіни.

Нова технологія використовує природний білок, вирощений за допомогою протеобактерій Geobacter. Це поновлюваний, чистий та дешевий метод, який показує кращі результати при відносній вологості 45%, але може працювати навіть в таких посушливих місцях, як пустеля Сахара. Його переваги перед сонячною або вітровою енергією в тому, що він не залежить від погодних умов та працює навіть в закритих приміщеннях.

«Ми буквально виробляємо електрику з повітря. Air-gen генерує чисту енергію 24/7. Це найдивовижніше та захопливе застосування білкових нанодротів в історії науки», стверджує Цзюн Яо.

Для роботи Air-gen потрібна тільки тонка плівка з білкових нанодротів товщиною менше ніж 10 мікронів. Нижній шар плівки складається з електрода, а електрод меншого розміру частково покриває плівку зверху. Вона вбирає водяний пил з атмосфери. Поєднання електропровідності та хімії протеїнових проводів, а також пори між проводами створюють умови, при яких електрична напруга генерується протягом мінімум двох місяців.

За словами винахідників, такий генератор може живити невеликі електроприлади. Але в найближчих планах вчених — створення «пластиру» з нанодротів, який буде забезпечувати енергією персональні медичні пристрої, фітнес-трекери та смарт-годинники. А кінцева мета інженерів — створення масштабної системи живлення. Опис технології опубліковано в журналі Nature.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки