Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Microsoft навчила штучний інтелект керувати безпілотником

Microsoft навчила штучний інтелект керувати безпілотником

Вчені з Microsoft навчили штучний інтелект автономно керувати дроном. Система навчена самостійно орієнтуватися в навколишньому просторі, що дуже сильно стане в пригоді у пошуково-рятувальних операціях та екстремальних ситуаціях.

Дослідники з Microsoft представили систему машинного навчання, яка може самостійно давати правильні команди безпілотнику, орієнтуючись тільки на зображення з камери. Вона навчається за допомогою симуляторів і може самостійно орієнтуватися в умовах реального світу. Вчені відзначають, що в майбутньому ця система «буде незамінна» під час пошуково-рятувальних місій. Крім того, вона може самостійно розпізнавати людей, які потребують допомоги.

«Ми хотіли підштовхнути сучасні технології, щоб наблизитися до здатності людини інтерпретувати підказки з навколишнього світу, адаптуватися до важких умов та працювати автономно. Ми вивчили що потрібно для створення подібних автономних систем, які могли б повністю замінити людину», відзначають дослідники.

Концепція розділяє компоненти сприйняття та осмислення того, що бачить система. Одна частина штучного інтелекту відповідає за «картинку», інша за «політику контролю» - тобто ті команди, які потрібно здійснювати на основі того, що бачить пристрій. Натхненна людським мозком, система зіставляє візуальну інформацію з правильними діями управління. Штучний інтелект може швидко перетворювати послідовність відеокадрів в конкретні команди. На думку дослідників, такий двоетапний підхід полегшує інтерпретацію та налагодження моделей.

Microsoft навчила штучний інтелект керувати безпілотником

Дослідники перевірили можливості штучного інтелекту на невеликому квадрокоптері з єдиною фронтальною камерою. Дрон оснастили платформою Cross-Modal Variational Auto Encoder (CM-VAE) для генерації пов'язаних уявлень. Тести проводилися на 45-метровій S-образній доріжці з воротами та на 40-метровій круговій доріжці з різним набором воріт.

«Не дивлячись на те, що ворота були різних розмірів, а територія польоту завжди була несподіваною для штучного інтелекту, він зміг дати правильні команди під час всіх експериментів», констатують вчені.

Дана розробка присвячена до запуску гри Microsoft of Drones, в якій системи штучного інтелекту Quadcopter Drone беруть участь у симуляції AirSim. Нагадаємо, що минулого року Microsoft представила AirSim (Aerial Informatics and Robotics Simulation) - багатоплатформовий симулятор з відкритим вихідним кодом для безпілотних літальних апаратів та наземних автономних транспортних засобів.

За матеріалами: VentureBeat

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки