Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Хіміки створили пластик, який швидко розкладається на сонці та не забруднює навколишнє середовище

Хіміки створили пластик, який швидко розкладається на сонці та не забруднює навколишнє середовище

Американські хіміки розробили пластик, який здатний дуже швидко розкладається під впливом сонячного світла та який допоможе розв'язати проблему накопичення пластикового сміття у Світовому океані. Новий полімерний матеріал зберігає міцності під водою, але швидко розкладається під дією ультрафіолету на її поверхні.

За даними дослідників, комерційний риболовецький промисел є джерелом майже половини всіх пластикових відходів, які потрапляють в океан - рибальські сітки, мотузки та ін. Зараз на світовому ринку представлено три види полімерів, з яких виготовляються рибальське спорядження для промислового вилову риби: ізотактичний поліпропілен, поліетилен високої щільності та нейлон-6-6. Але жоден з цих матеріалів не має здатності розкладатися у навколишньому середовищі.

Вчені з Корнелльського університету синтезували полімер, який розкладається без викидів шкідливих речовин - під дією ультрафіолетового випромінювання. Новий вид називається ізотактичним поліпропіленоксідом або iPPO. На його розробку дослідницька група витратила 15 років. Хоча найперше відкриття iPPO було скоєно в 1949 році, механічна міцність та фотодеградація цього матеріалу були невідомі до сьогоднішнього дня.

«Ми створили новий пластик, який володіє достатньою механічною міцністю для створення рибальського спорядження. Загубившись в океані та виринувши на поверхню, матеріал дуже швидко розкладається на сонці. Цей матеріал допоможе розв'язати проблему накопичення пластику в навколишньому середовищу», стверджує провідний автор дослідження Брюс Липинський.

Хоча iPPO стабільний при звичайному використанні, він в кінцевому підсумку руйнується під впливом ультрафіолету. Швидкість деградації залежить від інтенсивності світла, але в лабораторних умовах довжини полімерних ланцюгів матеріалу зменшувалися до чверті їх первісної довжини після 30 днів впливу. Розробка опублікована в журналі Journal of the American Chemical Society.

Хіміки створили пластик, який швидко розкладається на сонці та не забруднює навколишнє середовище

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки