Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Сяючі рослини зможуть замінити лампи в екобудинках

Сяючі рослини зможуть замінити лампи в екобудинках

Архітектор і хімік Массачусетського технологічного інституту працюють над створенням нового джерела розсіяного фонового освітлення будівель — їм можуть стати живі рослини.

Рослини в якості джерела світла можуть бути включені в інженерну інфраструктуру сучасних «зелених» будинків поряд зі збором сонячної енергії та дощової води, а також автономними системами компостування біологічних відходів.

Вперше рослини, що випромінюють світло, були продемонстровані професором хіміко-технологічного факультету MIT Майклом Страно у 2017 році. Такі організми не є генетично модифікованими — в них закачано наночастинки речовини, що перетворює енергію рослини у світло за тим же принципом, як в природі це роблять світлячки. В результаті такої маніпуляції практично будь-яка рослина можна перетворити в екологічно чисте джерело світла, незалежне від батарейок або живлення від мережі.

Сяючі рослини зможуть замінити лампи в екобудинках

Для екстраполяції сміливого експерименту в технологію, здатну дати світові нове джерело чистої енергії, Майклу Страно була потрібна допомога фахівця в прогресивної екологічної інфраструктури, і таким партнером стала архітектор MIT Шейла Кеннеді. Разом вони поставили перед собою завдання перетворення живих рослин в біотехнологію, яка змусить людей по-іншому поглянути на озеленення будівель. «Перетворити рослини в ще одну лампочку в домі здавалося правильним рішенням», - пояснює Страно.

У 2017 році вчені отримали грант на свою розробку та виростили кілька поколінь водяного креса що випромінює світло, які сяяли яскравіше, ніж експериментальні зразки. Вони впровадили в життєву систему рослин і оцінили ефективність нових нанокомпонентів, названих частками світлового конденсатора. В базових експериментах біохімічна реакція з виділенням світла хоч і яскрава, але короткочасна, а завдяки світловому конденсатору тривалість світіння рослини збільшується з кількох годин до днів, а в потенціалі й тижнів.

Архітектурний потенціал рослин що світяться представлені в інсталяції, яка відкрилася 10 травня у Нью-йоркському музеї дизайну Купер Хьюітт Смітсоніан. На цій виставці відвідувачі можуть побачити в масштабній моделі, як рослини що світяться, можуть бути використані в оформленні житлових будинків майбутнього та як це працює.

 

 

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки