Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск: Нова версія нейроінтерфейсу Neuralink - це круто

Ілон Маск: Нова версія нейроінтерфейсу Neuralink - це круто

Neuralink, таємнича компанія з розробки мозкових нейрокомп'ютерних інтерфейсів, проведе другу пресконференція 28 серпня 2020 року. Її засновник Ілон Маск оголосив про це у Twitter, нагадавши також девіз Neuralink «Не можеш перемогти - очоль» - йдеться про неминучу, з його точки зору, появу штучного інтелекту, який перевершить людину.

Компанія Neuralink була заснована у 2016 році з метою зрівняти шанси людства в гонитві інтелектів з машинами. Кілька років, поки її глава та ідейний натхненник Ілон Маск займався виробництвом електромобілів Tesla та багаторазових ракет SpaceX, Neuralink залишався в тіні та вів дослідження, не привертаючи до себе багато уваги. Однак минулого року світ дізнався про те, чим саме займалися вчені.

На першій великій пресконференції 16 липня 2019 року, яка пройшла в Сан-Франциско, був представлений чіп N1 розміром 4 на 4 мм, який імплантується в мозок пацієнта. У нього тисячу двадцять чотири електроди, кожен з яких товщиною 5 мікронів. Чіп захований в герметичному корпусі 8 мм діаметром. Модуль, розташований за вухом, з'єднаний з чіпом та посилає радіосигнали, що дозволяють людині управляти смартфоном або комп'ютером силою думки. Також компанія розробила робота для імплантації чіпа.

Тоді ж було сказано, що клінічні випробування повинні початися в кінці 2020 року на пацієнтах з паралічем кінцівок. А тепер стала відома й дата проведення наступного звітного заходу, на якому нам ймовірно покажуть наступне покоління чіпа. Про що саме Neuralink розповість на другий пресконференція в серпні - секрет, поки Маск лише майстерно підігріває інтерес до компанії.

«Зачекайте поки не побачите нову версію і порівняйте її з тією, що була представлена ​​минулого року. Це круто», написав Маск в Twitter ще на початку року.

Міркування Маска про прийдешнє повстання машин і необхідність розробки імплантів для підсилювання роботу мозку, щоб витримати конкуренцію зі штучним інтелектом, здаються деяким експертам безпідставними. Наприклад, когнітивний психолог Сюзан Шнайдер стверджує, що якщо вчені почнуть також замінювати й функціональні тканини мозку, то для людства це стане своєрідною точкою неповернення.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки