Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Стартап Undefined Technologies продемонстрував дрон з іонним двигуном

Стартап Undefined Technologies продемонстрував дрон з іонним двигуном

Компанія з Флориди Undefined Technologies стверджує, що підвищила рівень тяги іонної силової установки до «безпрецедентного рівня» за допомогою запатентованої технології Air Tantrum і розробляє безшумний дрон, який замість повітряних гвинтів буде використовувати іонний двигун.

Більшість сучасних безпілотних літальних апаратів літають завдяки пропелерам, які й створюють підіймальну силу. Замість них дрон Undefined Technologies буде оснащений іонним двигуном, здатного створювати тягу за рахунок руху молекул газів в повітрі, а технологія Air Tantrum дозволить повністю позбутися від рухомих елементів в конструкції безпілотника.

Силова установка буде іонізувати азот та кисень, створюючи безліч позитивно заряджених частинок, які почнуть притягатися до негативно зарядженого електрода у вигляді багаторівневого сітчастого екрана. В процесі прискорення вони почнуть стикатися з іншими молекулами повітря, штовхаючи їх у тому ж напрямку створюючи іонний вітер.

За словами розробників, створений в компанії іонний двигун здатний підняти в повітря великий дрон висотою приблизно 0,6 метра та 1,2 метра в довжину і ширину, а рівень шуму дрона під час польоту не перевищує 7 дБ, що тихіше шелесту листя або дихання людини. Однак в розділі технічного опису не наведено інших характеристик, йдеться тільки про запатентованої технології Air Tantrum, яка «використовує інноваційні принципи фізики для підвищення тяги до безпрецедентного рівня».

До цього часу іонні двигуни використовувалися лише у космосі як маневрові двигуни супутників через дуже невелику тягу. Цю технологію NASA застосовує в космосі з 1960-х років, забезпечуючи супутникам та зондам можливість маневрування в безповітряному просторі. Однак на Землі іонний двигун відноситься скоріше до розряду технологічних курйозів. Прототипи літальних апаратів з іонними двигунами могли насилу переміщати вагу власної конструкції, не кажучи вже про корисне навантаження.

Як доказ стартап показав відео з дроном на такому двигуні. На демонстраційному відео можна побачити (на третій хвилині), що навіть в процесі лабораторних випробувань, у польоті конструкція поки дуже нестабільна і помітно розгойдується.

Undefined Technologies планує провести перші польові випробування свого дрона з іонним двигуном 30 січня 2021 року. У підсумку команда хоче розробити безшумний пристрій з вертикальним зльотом та посадкою для доставлення вантажів в межах міста, і який «трансформує галузь транспорту в тому вигляді, в якому ми її знаємо».

За матеріалами: New Atlas


Останні публікації

Підпишись на новинки