Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Lilium показала зліт п'ятимісного пасажирського електричного аеротаксі

Lilium показала зліт п'ятимісного пасажирського електричного аеротаксі

Німецький стартап Lilium ще у 2016 році озвучив плани розробити п'ятимісний електричний мультикоптер, який міг би злітати та сідати вертикально, перемикатися в горизонтальний режим і на одній зарядці долати певні відстані. Задум, цілком ймовірно, буде здійснений: компанія вперше продемонструвала безпілотний зліт повнорозмірного конвертоплана Lilium Jet, розрахованого на п'ять місць.

У компанії далекосяжні плани — створити парк аеротаксі, які можна буде замовляти через додаток на смартфоні. В умовах інтенсивного трафіку в містах такий спосіб перевезення пасажирів міг би стати дієвим розв'язанням транспортної проблеми. Наприклад, час польоту такого таксі від аеропорту ім. Кеннеді в Нью-Йорку до Манхеттена займе п'ять хвилин, а на машині таку відстань можна подолати не менше ніж за 55 хвилин.

Lilium показала зліт п'ятимісного пасажирського аеротаксі

Апарат може розвивати швидкість до 300 км/год та подолати на одній зарядці до 300 кілометрів. Всі операції при цьому здійснюються з землі через пульт дистанційного керування. Роботу 36 електродвигунів забезпечують 12 батарей. Lilium Jet злітає вертикально, потім шасі та закрилки прибираються для зменшення опору повітря, і літак летить горизонтально. Але це вже наступний етап випробувань.

Варто зазначити, що випробування Lilium почали ще у 2017 році. Тоді компанія змогла продемонструвати можливості зльоту та посадки на двомісному прототипі. Успіх тестового польоту дозволив залучити 90 мільйонів доларів. Це дозволило продовжити подальші роботи, які завершилися дуже результативно.

Lilium показала зліт п'ятимісного пасажирського аеротаксі

«Ми мріємо про світ, де кожен може літати, куди хоче та коли хоче. Ми вклали величезну кількість зусиль і ідей в розробку літака та сервісу, який дозволить нам забезпечити це, відповідаючи запитам суспільства що до безшумного, безпечного та екологічно сприятливого міського повітряного перевезення», - зазначив виконавчий директор Lilium Деніел Віганд.

Компанія сподівається запустити повноцінний сервіс аеротаксі до 2025 року, коли тариф на повітряні перевезення може стати більш конкурентоспроможними, в порівнянні зі звичайним таксі.

 

 

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки