Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Renault представив електричну капсулу-мікромобіль EZ-POD

Renault представив електричну капсулу-мікромобіль EZ-POD

Компанія Renault представила капсулу для перевезення людей і вантажів на короткі відстані, створену на платформі мікромобіля Twizy. Концепт, який отримав назву EZ-POD, є повністю безпілотним і працює від електричної силової установки. При необхідності кілька капсул можна зчепити один з одним в колону — наприклад, це може бути зручно при транспортуванні великої партії вантажу.

Пасажирська капсула передбачає перевезення двох пасажирів, які сидять по діагоналі обличчям один до одного. Кабіна закрита з трьох сторін, а четверта відкрита для зручності посадки та висадки. Ніяких інструментів управління, будь-то педалі або кермо, в салоні мікромобіля немає.

Renault представив електричну капсулу-мікромобіль EZ-POD

Дизайнерські рішення EZ-POD запозичені у концепту роботаксі Renault EZ-GO, а модульний принцип зчіпки — у повністю автономного логістичного концепту EZ-PRO. Мініатюрний робокар займає всього 3 квадратних метри на парковці та може з однаковим успіхом застосовуватися в міських умовах та в замкнутих просторах — на території підприємств, гіпермаркетів або готельних комплексів.

EZ-POD в рівній мірі ефективний в пасажирських перевезеннях і в логістиці «останньої милі», тобто доставляння вантажів від розподільного центру до будинку покупця. Більш того, компанія Renault обіцяє сертифікувати електрокар для руху по пішохідних вулицях з розрахунковою швидкістю 6 км/год, щоб доставляти та забирати людей з обмеженою рухливістю прямо від порога будинку.

Renault представив електричну капсулу-мікромобіль EZ-POD

З електроніки на кожній капсулі встановлені камера та фронтальний лазерний далекомір, радарні датчики ближнього і далекої дії спереду та ззаду, а також приймальний пристрій GPS для визначення положення транспортного засобу в реальному часі, дві антени на даху для безперебійної зв'язку з базою. Граничну швидкість, яку може розвинути EZ-POD, виробник поки не оприлюднив.

За словами компанії, це не остаточний варіант. Надалі демонстраційний зразок може зазнати деяких змін, які будуть враховані після перших випробувань та відгуків користувачів.

 

 

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки