Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск: до тріумфу електролітаків вже пройдено три чверті шляху

Ілон Маск: до тріумфу електролітаків вже пройдено три чверті шляху

Глава Tesla розповів про перспективи електрифікації ще одного виду транспорту. За його розрахунками, у гасових літаків залишилося років п'ять. За простотою та ККД, електромотори вже зараз обходять турбіни. Залишилося «дотягнути» лише акумулятори.

Засновник компанії-виробника електрокарів Tesla Ілон Маск, відомий своєю позицією про те, що рано чи пізно на електрику перейде весь транспорт — крім хіба що ракет, які створює його інша компанія SpaceX. У новій дискусії у Twitter він дав прогноз прогресу ще однієї найважливішої транспортної галузі — авіації. Вже через п'ять років електролітаки складуть серйозну конкуренцію традиційним, впевнений бізнесмен.

Зараз електроавіація представлена в основному одиничними проектами ентузіастів та масштабною ініціативою Siemens, обмеженою легкою авіацією. Наймасштабніший кейс впровадження, на базі сучасних рішень, планує канадська регіональна авіакомпанія Harbour Air, яка володіє найбільшим парком гідролітаків в Північній Америці.

Це добре ілюструє основний недолік технології — обмеження дальності польоту. Електромотори та батареї годяться лише для легких літаків, що літають на скромні відстані. З цим згоден і Маск. Він, однак, впевнений, що протягом найближчих років, щільність зберігання енергії в літій-іонних батареях виросте, а разом з нею — «далекобійність» електролітаків.

У секретній лабораторії Tesla зараз якраз створюють акумулятори наступного покоління, правда, офіційно — лише для електромобілів марки.

Маск називає важкі батареї головним слабким місцем електролітаків. Зазвичай, вказує він, саме на щільність енергії, що зберігається паливом, вказують як на головну перевагу традиційних турбогвинтових та поршневих двигунів, що працюють на гасі. Однак треба взяти до уваги й інші фактори: ККД та вагу мотора, а також простоту обслуговування. За цими характеристиками електродвигуни вже зараз далеко попереду ДВЗ. А значить, безпосередньо порівнювати акумулятори та гас не можна.

Так що, підкреслює він, значна частина технологічного розриву вже подолана. За його розрахунками, вже при досягненні щільності зберігання енергії в літієвих акумуляторах 400 Вт·год/кг, ДВЗ в авіації будуть витісняти електродвигуни. Зараз для кращих батарей з багаторазовим циклом перезарядження цей показник становить близько 300 Вт·год на кілограм ваги.

Втім, можливо, що перші успішні проекти ми побачимо не серед традиційних літаків, а в вигляді аеротаксі для польотів по місту. Для них малошумність електромоторів та можливість встановити десяток невеликих моторів замість одного ДВЗ — вирішальна перевага. А серйозні гравці, включаючи Uber, готують під цю ідею всю інфраструктуру та законодавство. Цілком ймовірно, що ідея злетить в прямому сенсі, як тільки місткість акумуляторів буде підвищена на чверть.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки