Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Норвегія запускає перший у світі гібридний круїзний лайнер

Норвегія запускає перший у світі гібридний круїзний лайнер

Норвезька компанія Hurtigruten оголосила про успішне завершення випробувань нового корабля — круїзного лайнера з гібридною силовою установкою. Судно «MS Roald Amundsen» отримало назву на честь знаменитого полярного дослідника і призначене для роботи в північних широтах. Воно стало першим у світі кораблем такого класу, в якому крім традиційного дизельного мотора для руху використовується електричний двигун та акумуляторні батареї.

Електричний двигун — допоміжний, він буде застосовуватися час від часу. Судно в такому режимі повністю зберігає маневровість та швидкість, проте запасу енергії в батареях вистачить не більше ніж на півгодини безперервної роботи.

Норвегія запускає перший у світі гібридний круїзний лайнер

«MS Roald Amundsen» - корабель частково експериментальний, він створений для того, щоб на практиці перевірити деякі передові концепції. Наприклад, попри те, що основний шлях гібрид пройде на дизелях, регулярне перемикання на електродвигун повинно знизити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 20%. Далі, при русі на електриці шум від бортових систем повинен знизитися настільки, що пасажири на палубі зможуть почути тріск льоду та голоси полярних тварин. Це описується, як конкурентна перевага лайнера при організації турів в Арктику.

Корабель може взяти на борт 530 пасажирів. Тут є всі зручності, включаючи сауни, кінозал та балкони в більш ніж половині кают. А також кілька нововведень — закрита опалювальна оглядова палуба в носовій частині корабля та науковий центр імені Амундсена на кормі. «MS Roald Amundsen» адаптований для проведення на борту наукових конференцій, перевезення експедицій та організації тематичних заходів, присвячених проблемам Півночі.

Норвегія запускає перший у світі гібридний круїзний лайнер

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки