Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Конкурент Tesla з Норвегії — седан з характеристиками спорткара

Конкурент Tesla з Норвегії — седан з характеристиками спорткара

Норвегія стала світовим лідером по впровадженню електрокарів багато в чому завдяки Tesla, і поява місцевого конкурента було лише питанням часу. І вже норвезький стартап Fresco Motors представив свою першу модель із запаморочливою динамікою — седан Riverie обрисами дуже схожий на Tesla Model S, але за характеристиками ближче до Tesla Roadster. Ціни творці поки завбачливо не називають, хоча на сайті можна оформити попереднє замовлення.

Поки названі лише швидкісні характеристики й вони вражають: Fresco Reverie буде розганятися з місця до 100 км/год за дві секунди та при цьому набирати максимальну швидкість в 300 км/год. І все це — на вже застосовуваних технологіях та нестандартному підході.

Конкурент Tesla з Норвегії — седан з характеристиками спорткара

Можливо це досягнення втілилось у життя завдяки незвичайному інженерному рішенню: для оптимізації крутного моменту у цього електрокара буде чотирьохступінчаста коробка-автомат. Раніше схожу схему використовували для електромотоцикла Kymco SuperNEX.

Про батареї відомо трохи більше. Місткість акумулятора Reverie не названа, але творці обіцяють «позбавити власників від занепокоєння щодо заряду раз та назавжди». Батареї будуть швидко заряджатися, але, крім цього, модулі будуть знімними. Так що найбільш нетерплячі зможуть поміняти їх на заправці за пару хвилин. Поки це рішення застосовується тільки на електроскутерах. Крім того, електромобіль буде підтримувати технологію бездротової зарядки.

Поки незрозуміло, коли Reverie з'явиться на ринку. Керівник компанії Еспен Квалвік заявив, що вже отримав близько семи десятків замовлень. Ця процедура, втім, не вимагає внесення пеедоплати та не зобов'язує до покупки.

Конкурент Tesla з Норвегії — седан з характеристиками спорткара

Нагадаємо, що одна з головних причин бурхливої електрифікації транспорту в Норвегії — податкові пільги. Влада країни, тим часом, має намір і далі підвищувати податки для власників машин з ДВЗ, а також обмежити їм в'їзд на ряд вулиць. Глобальна мета — заборонити продаж нових авто з двигунами внутрішнього згоряння з 2025 року.

До цього йдуть багато країн Європи, але терміни називають набагато менш амбітні — в інтервалі від 2030 до 2040 року. Але в Норвегії, вже зараз, за підсумками першого півріччя 2019 року, продажі електромобілів Tesla різко пішли вперед та обійшли два найбільших автоконцерни світу - Volkswagen та Toyota.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки