Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Fraundorfer Aeronautics представила шестимісне електричне аеротаксі-автожир

Fraundorfer Aeronautics представила шестимісне електричне аеротаксі-автожир

Німецька компанія Fraundorfer Aeronautics зайнялася розробкою шестимісного електричного автожира, який можна буде використовувати в якості аеротаксі. В основу нового літального апарату ляжуть напрацювання, отримані за проектом двомісного автожира Tensor. Перший політ цього апарата планується провести до кінця 2019 року.

Автожир є різновидом гвинтокрилого літального апарату, у якого несучий гвинт обертається тільки потоком повітря і завдяки цьому створює підйомну силу. У автожирів несучий гвинт по своїх властивостях аналог крила літака. За створення рушійної сили в автожирів зазвичай відповідає штовхаючий гвинт у хвостовій частині.

Використання автожирів як аеротаксі в порівнянні з більш традиційними вертольотами дозволить вирішити кілька проблем, серед яких — витрата палива, вартість обслуговування та гучність.

Шестимісний літальний апарат буде виконаний за класичною схемою автожиру з несучим гвинтом та штовхаючим гвинтом у хвостовій частині. Крім того, літальний апарат отримає два невеликих крила в носовій та хвостовій частинах, які будуть забезпечувати додаткову підйомну силу, знижуючи навантаження на несучий гвинт.

Для зльоту апарату потрібно смуга довжиною всього 90 метрів, а для посадки — довжиною 30 метрів. Автожир зможе виконувати польоти на швидкості до 115 вузлів (213 кілометрів на годину) на відстань до 593 кілометрів. При цьому мінімальна швидкість для зльоту автожиру складе 22 вузли.

Автожир планується зробити повністю електричним. Він буде оснащений електромотором, що обертає штовхаючий гвинт, а також акумуляторною батареєю та водневим паливним модулем. Втім, перший політ двомісного Tensor відбудеться за допомогою бензинового двигуна компанії Rotax.

Як очікується, сертифікація аеротаксі-автожиру відповідно до вимог Європейського агентства з безпеки польотів завершиться у 2024-2025 роках. На той час двомісний автожир Tensor вже пройде повний спектр випробувань та отримає сертифікати не тільки в категорії аматорської авіації, але також в якості розвідувального літального апарату.

Fraundorfer Aeronautics представила шестимісне електричне аеротаксі-автожир

Нагадаємо, що зараз по всьому світі велика кількість компаній працює над проектом аеротаксі. Подібні розробки ведуть EHang, NEC, Lilium, Alaka'I Technologies, Boeing і Kitty Hawk.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки