Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Новий електролітак Kitty Hawk в польоті тихіше посудомийки

Новий електролітак Kitty Hawk в польоті тихіше посудомийки

Стартап Kitty Hawk, створений на гроші співзасновника Google Ларрі Пейджа та Boeing, представив третю модель електричного літака. Глава компанії переконаний, що безпілотна авіація з'явиться раніше, ніж робомобілі.

Новий літак Heaviside, розроблений Kitty Hawk, пішов по стопах двох попередніх моделей - Flyer, який з'явився у 2017 та двомісної Cora, призначеної для польотів на короткі відстані. Як і Flyer, новинка одномісна, але в потенціалі може стати пасажирським транспортом, враховуючи кількість гвинтів і пару поплавців для зльоту та посадки на воду.

Шість гвинтів розташовані на обох жорстких крилах конвертоплана — по три з кожної сторони. Ще два — на носі, уздовж кабіни пілота. Зміна положення несних гвинтів дозволяє Heaviside злітати та сідати без розгону, а також розвивати середню швидкість 190 км/год. Розмах крил — шість метрів. Заряду акумуляторів вистачає на 160 км польоту.

Kitty Hawk особливо відзначає безшумність Heaviside - на висоті 457 метрів літак видає всього 38 дБ.

Це у два рази тихіше звичайного вертольота (80 дБ) в аналогічних умовах. Так що там — включений побутовий пилосос видає 70-80 дБ, а самі тихі посудомийні машини - 40 дБ.

 

 

Крім того, як розповів глава компанії Себастьян Тран, управляти новим літаком можна як вручну, так і за допомогою автопілота. Тран впевнений, що реалізувати систему безпілотного управління для авіації набагато простіше, ніж для наземного транспорту. «Якщо піднятися вище в повітря, всі перешкоди на зразок дітей, велосипедів та машин зникають», - сказав він.

Літак з новою системою автопілота, вперше самостійно приземлився на непідготовлену смугу. Радіомаяки на землі замінила система розпізнавання облич.

Тран також переконаний, що скоро нам буде потрібно більше майданчиків для вертикального зльоту та посадки, ніж доріг. Це змінить концепцію містобудування та відкриє нові можливості для стартапів. Більше людей зможуть дозволити собі селитися далеко від великих міст, де немає автотрас, а Uber, який вкладає в розвиток повітряних таксі, виявиться в кращому становищі, ніж Lyft.

Новий електролітак Kitty Hawk в польоті тихіше посудомийки

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки