Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Toyota розробила розумний електрокар LQ

Toyota розробила розумний електрокар LQ

Toyota у своєму баченні майбутнього підсилює акцент на встановлення тісного взаєморозуміння машини та водія. Новий концепт LQ - це еволюція моделі електромобіля Concept-i, який був показаний на виставці споживчої електроніки CES у 2017 році. Головним його удосконаленням є поява віртуального асистента Yui.

LQ успадкував від Concept-i основні принципи дизайну, але був оснащений більш просунутою системою безпілотного керування, в якій Yui відповідає за навчання та адаптацію звичкам та поведінці водія на дорозі.

Toyota розробила розумний електрокар LQ

Yui спілкується з користувачем через голосовий інтерфейс, а також створює йому максимально комфортні умови через управління підсвічуванням, кондиціонуванням та навіть розпиленням ароматизатора. Всі ці нюанси, на думку компанії, сприяють зміцненню емоційного зв'язку між власником та системою управління автомобіля.

Автономність управління LQ забезпечується програмною системою SAE Level 4. Це означає, що всі завдання виконуються електромобілем без присутності оператора за кермом. У ньому передбачений навіть «камердинер» Automated Valet - створена в партнерстві з Panasonic, програма керує автомобілем на етапі від запуску двигуна на стоянці до прибуття до місця посадки пасажирів, а також здійснює підтримку водіїв, які потребують додаткової допомоги.

Toyota розробила розумний електрокар LQ

Toyota як і раніше вважає важливим усвідомленість управління автомобілем, навіть якщо у нього є високоінтелектуальний автопілот, тому в LQ інтегрована система, яка забезпечує додаткову циркуляцію свіжого повітря та вертикальне положення посадки водія для кращої концентрації уваги. Коли управління можна безпечно перевести в режим автопілота, ті ж сопла кондиціонера подають повітря в ритмі спокійного дихання.

Кодифіковане за кольорами внутрішнє освітлення салону під керуванням Yui, взаємодіє з водієм і пасажирами та навіть зі сторонніми учасниками дорожнього руху. Всі монітори працюють на органічних світлодіодах для поліпшення видимості та економії електроенергії.

Toyota розробила розумний електрокар LQ

Додатковою особливістю розумного електрокара стало покриття-каталізатор, здатне очищати повітря під час руху. Як підрахували інженери Toyota, за годину їзди машина може очистити близько 60% озону, який знаходиться в 1000 літрах повітря. У разі успішного тестування технології, таке покриття може бути використано на серійних авто.

Toyota розробила розумний електрокар LQ

Безумовно, LQ - поки тільки концепт, і не всі ідеї будуть втілені в масове виробництво, проте вже зараз зрозуміло, що погляд Toyota на майбутнє безпілотних автомобілів складається в створенні тісного особистого контакту, а також повної довіри водія системі управління.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки