Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

Нова стратегія Volvo, яка дозволить компанії стати вуглецево-нейтральною до 2040 року, була викладена президентом Volvo Car Group Хоканом Самуельссоном під час прес-конференції, присвяченій виходу свого першого електричного кросовера в лінійці Recharge - XC40. При цьому, Volvo планує змінити структуру компанії та систему постачання.

Volvo планує досягти цієї мети, виготовляючи та продаючи електромобілі, знижуючи вуглецевий слід своїх автомобілів на 40% до 2025 року у порівнянні з 2018-м роком. Важлива частина цього плану — збільшення доступності електромобілів. Для цього компанія має намір щорічно випускати по новій моделі з електродвигуном. До 2025 половина всіх продажів Volvo припадатиме на електромобілі, а інша частина — на гібриди.

«Ми зробили безпеку частиною нашого бренду та частиною нашої компанії. Ми повинні зробити те ж саме з турботою про навколишнє середовище», заявив Самуельсон.

Відтепер приставкою Recharge в компанії Volvo будуть позначати всі машини, які мають електродвигун, включаючи гібриди. Бензоелектричні версії вже є у всіх моделей шведської марки, а тепер в гамі з'явився і перший серійний електромобіль. Це кросовер з довгою назвою Volvo XC40 P8 AWD Recharge.

Модульна платформа CMA (Compact Modular Architecture), на якій побудована «сороківка», спочатку розроблена з розрахунком на гібридні та повністю електричні версії. Більш того, першим електромобілем на цій платформі ще взимку став ліфтбек Polestar 2, і тепер вся його начинка з мінімальними змінами дісталася кросоверу Volvo.

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

Версія Recharge має два однакових електродвигуни, по одному на кожній осі, сумарною віддачею 408 к.с. та 660 Нм. Тягова батарея місткістю 78 кВт∙год дозволяє проїхати на одній зарядці трохи більше ніж 400 км, а перезаряджання на 80% від «швидкого» терміналу займає 40 хвилин.

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

До 100 км/год перший електричний Volvo може розігнатися за 4,9 с — це найдинамічніша версія в сімействі XC40. Але максимальна швидкість — відносно скромна 180 км/год. Крім того, в електромобіля зменшений обсяг багажника - 413 літрів проти 460 у бензинових та дизельних модифікацій. Зате попереду обладнаний додатковий відсік, який за прикладом Tesla називається frunk (тобто front trunk). Він вміщує 31 літр та може стати у пригоді для зберігання зарядного кабелю або інших дрібних речей.

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

Візуально електричний XC40 відрізняється від інших версій решіткою радіатора та злегка зміненими бамперами. Замість решітки радіатора тепер гладка панель з сенсорами системи допомоги водієві ADAS. Оновлений набір алгоритмів отримує дані з радарів, камер та ультразвукових датчиків, і з часом її функціонал розшириться.

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

Салон майже без змін, але переглянута графіка віртуальних приладів, а головна новинка — медіацентр з операційною системою Android Automotive OS, який має функцію дистанційного поновлення «по повітрю» та ряд електромобільних додатків. Крім цього, вона обладнана сервісами Google - голосовим помічником Google Assistant, картами Google Maps та магазином додатків Google Play.

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

Однак, це все ще Volvo, тобто безпека перш за все. Акумулятор встановлений під підлогою та інтегрований в силову структуру кузова, а передні та задні структурні елементи кузова посилені, щоб при зіткненні водій та пасажири не постраждали.

Volvo представила свій перший електрокар XC40 Recharge

Нагадаємо, що літом цього року, Volvo представила повністю електричний автобус-«гармошку». Він зможе вміщати 150 пасажирів. Два прототипи пройшли успішні випробування на одному з автобусних маршрутів у шведському Гетеборзі. Як заявили в компанії, за цей час збоїв у роботі транспортних засобів не спостерігалося. Планується, що серійний випуск автобуса розпочнеться ще в цьому році.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки