Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Varialift Airships розробляє дирижабль на сонячних елементах

Varialift Airships розробляє дирижабль на сонячних елементах

В наші дні неабияк призабуті дирижаблі поступово виходять з тіні. Адже з моменту своєї появи на початку 20 століття, цепеліни стали набагато надійніше та безпечніше. Зараз вони заправляються не легкозаймистим воднем, а гелієм, і можуть висіти в повітрі тижнями та важать незрівнянно легше літаків або вертольотів.

Варто відзначити, що ще до катастрофи з німецьким дирижаблем «Гінденбург», що згорів за лічені секунди у Нью-Джерсі в травні 1937 року, число загиблих в результаті нещасних випадків з дирижаблями було вдвічі меншим, ніж число жертв катастроф літаків сьогодні.

Однак, трагедія «Гінденбурга», яка забрала життя 39 осіб, практично поставила хрест на розвитку цього виду транспорту. Дирижаблі лише зрідка можна побачити на спортивних заходах або їх використовують як рекламні носії. Але з розвитком сонячної енергетики, ці надзвичайно практичні літальні апарати можуть отримати друге дихання.

Нещодавно британська авіаційна компанія Varialift Airships оголосила про створення прототипу дирижабля на сонячних елементах. Передбачено й серйозне технічне оснащення апарату. Цепелін буде повністю алюмінієвим, вітростійким, захищеним від протікання. Так, дирижаблі набагато повільніше літаків, але водночас, у сфері вантажоперевезень, вони значно вигідніше з точки зору експлуатаційних витрат.

Varialift Airships розробляє дирижабль на сонячних елементах

За попередніми розрахунками, витрати на утримання Varialift становитимуть приблизно 10% вартості експлуатації літаків, що можна порівняти з витратами на перевезення вантажним або залізничним транспортом. Крім того, вертикальний зліт та посадка цих апаратів дозволять отримати доступ до важкодоступних районів, де немає відповідної інфраструктури на кшталт аеропортів.

Найбільші дирижаблі зможуть перевозити до 250 тонн вантажу, майже вдвічі більше, ніж може підняти Boieng 747. Крім того, ті ж Varialift зможуть перевозити вантажі абсолютно будь-яких розмірів, що розширює можливості промислового транспортування.

Як очікується, прототип Varialift буде закінчений через 9 місяців, але подібні дирижаблі на сонячних батареях використовуються вже сьогодні. Наприклад, китайський Yuanmeng, що в перекладі означає «мрія». Найбільший дирижабль в КНР експлуатується з 2015 року, і, за словами розробників, може знаходиться в повітрі 6 місяців поспіль. В даний час він використовується для зв'язку та спостереження.

Може бути, що ідея комерційного застосування дирижаблів, які працюють на сонячній енергії, для перевезення вантажів, поки й здається утопічною, але вона набагато більш здійсненна, ніж можна собі уявити.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки