Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: електромобілі можуть спровокувати нову екологічну кризу

Дослідження: електромобілі можуть спровокувати нову екологічну кризу

Електромобілі вважають однією з ключових технологій у боротьбі з глобальним потеплінням. Однак зростання їх виробництва може спричинити нову проблему для навколишнього середовища. Проблема утилізації літій-іонних батарей для електромобілів вимагає негайного вирішення, вважають вчені.

Технології утилізації не встигають за зростаючим ринком електромобілем. Це призводить до того, що на звалищах накопичуються тисячі відпрацьованих акумуляторних батарей, небезпечні реагенти яких, потрапляють в навколишнє середовище. Вчені з Бірмінгемського університету, у своїй статті в журналі Nature, закликають виробників електромобілів та уряди світу розробити надійний план перероблення батарей, який допоможе розв'язати дану проблему якомога швидше.

Автори дослідження підрахували, що тільки мільйон електрокарів, проданих протягом 2017 року, за термін своєї служби вироблять 250 тисяч тонн токсичних відходів з акумуляторів. Проблема їх утилізації ускладнюється різноманітністю форм, конструкцій та хімічному складу літій-іонних батарей.

Промислова переробка літій-іонних батарей не тільки дозволить знизити навантаження на полігони твердих відходів, а й задовольнить зростаючий попит на матеріали для акумуляторів. Так, дослідники з британського Інституту Фарадея підрахували, що при збереженні нинішніх тенденцій попиту на електромобілі, вже до 2040 року в Великобританії потрібно буде побудувати вісім гігантських фабрик для виробництва батарей.

«Всього 2% електрокарів від кількості всіх машин у світі — це колона, якій можна оперезати планету, 140 мільйонів авто», говорить Ендрю Ебботт, один з авторів статті, роблячи посилання на прогноз ОПЕК про кількість електромобілів у світі до 2040 року.

Батареї, які будуть встановлені на цих машинах — вмістилище величезної кількості енергії та шкідливих хімікатів. Вчені просто не мають поняття, як з ними вчинити, коли термін їх служби підійде до кінця. Фахівці резюмують: необхідно якомога швидше переглянути виробничий та життєвий цикл літій-іонних батарей — від видобутку корисних копалин для виробництва до утилізації та перероблення.

Автори статті вважають, що зміна дизайну та конструкції акумуляторів для полегшення їх розбирання в кінці життєвого циклу, поліпшення технологій сортування та методів поділу електродних матеріалів, а також впровадження єдиних стандартів виробництва — все це зробить переробку акумуляторів економічно вигідною та дозволить уникнути шкоди для екології.


Літій-іонні акумулятори добре підходять для використання в електромобілях. Вони мають чудову щільність та відносно легкі, що дозволяє вичавити максимальний запас ходу з будь-якої батареї. А скільки пропрацює акумулятор в електромобілі та як правильно його заряджати? Відповіді на ці питання ви зможете отримати, прочитавши нашу статтю.

За матеріалами: Naked Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки