Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Airbus буде випускати «зелені» літаки

Airbus буде випускати «зелені» літаки

До початку 2030-х років, французька авіабудівна компанія Airbus SE випустить повністю «зелений» 100-місний літак для регіональних перевезень з нульовим викидом вуглецю. Про це заявила Сандра Бур Шеффер, генеральний директор Airbus ExO Alpha, в суботньому інтерв'ю на авіасалоні в Дубаї.

Великі авіалайнери складно зробити екологічно чистими, тому інженери Airbus сконцентрувалися на більш компактних версіях — літаках, які будуть виконувати регіональні рейси. Однак, керівник авіабудівника повідомила, що вони зможуть вдосконалити й великі літаки. Наприклад, на авіалайнері Airbus A350 планують впровадити нові технології, які також допоможуть скоротити шкідливі викиди.

За словами Шеффер, компанія працює з численними партнерами, включаючи виробників двигунів та різноманітними стартапами, над створенням більш екологічних двигунів, розробляють гібриди та альтернативні види палива, намагаються поліпшити аеродинаміку.

Авіакомпанії та авіабудівники уважно вивчають вплив галузі на глобальне потепління. На жаль, впровадження безвуглецевих технологій сильно обмежене циклами розробки, що тривають десятиліття. Але Airbus, поряд з Boeing та іншими великими авіабудівельними компаніями, хочуть скоротити викиди у два рази до 2050 року.

«Сьогодні не існує єдиного рішення для виконання зобов'язань до 2050-го року, але є ряд технологій, які запрацюють, якщо ми об'єднаємо наші зусилля», заявила Шеффер.

Ініціатива компанії збігся з пропозицією влади відразу декількох країн Європейського союзу про введення нового екологічного податку для авіаперевізників. Офіційні особи впевнені, що це дозволить зробити авіапарк більш екологічним.

Ні для кого не секрет, що авіація не є екологічно чистим видом транспорту, а аеропорти традиційно вважаються зоною з поганою екологією. Проте, поблизу найбільших хабів будуються повноцінні житлові квартали. А чи можна зробити аеропорт безпечним для навколишнього середовища та як розвиваються технології в цьому напрямку? Відповідь на це питання в нашому матеріалі «Аеропорт та екологія: поєднати непоєднуване».

За матеріалами: Bloomberg

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки